Door samen te lezen en voor te lezen ontwikkelt het kind gevoel voor taal. FOTO ELS ROMMERS
Door samen te lezen en voor te lezen ontwikkelt het kind gevoel voor taal. FOTO ELS ROMMERS Foto: Els Rommers

Met de VoorleesExpress lezen kinderen als een trein

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH – De voorleesExpress is een landelijke stichting, gericht op jonge kinderen met een taalachterstand. Een vaste vrijwilliger komt bij het betreffende gezin thuis om de taalontwikkeling van het kind en impliciet ook de ouders gedurende 20 weken te stimuleren door voor te lezen, samen te lezen en leuke taalspelletjes te doen. Eén van die vrijwilligsters is Astrid Reijman, kleuterjuf, auteur van diverse kinderboeken en initiatiefnemer van de kinderzwerfboekenstations in Oudenbosch. Wat die laatste precies inhouden, vertelt ze zelf …

DOOR ELS ROMMERS

Zodra je de kamer van Astrid binnenstapt, valt meteen de bomvol gevulde boekenplank boven de deur in het oog. Lezen en schrijven maken dan ook een groot deel uit van het leven van deze creatieve duizendpoot. Want niet alleen heeft deze moeder van drie kinderen een aantal kinderboeken op haar naam staan, ook heeft ze alle tekeningen die erin staan zelf gemaakt. Daarnaast ontwerpt ze kaarten. Al die kwaliteiten komen goed van pas in haar beroep als kleuterjuf, een vak dat haar op het lijf is geschreven. "Mijn eerste boek, Tim zoekt een instrument, heb ik 25 jaar geleden al geschreven, tijdens mijn PABO-studie", vertelt Astrid. "De tekeningen en bijbehorende tekst had ik op kartonnetjes geplakt. Vorig jaar heb ik een iPad aangeschaft en daarop alles opnieuw getekend en ingekleurd. Het gaat over konijn Tim, die onzeker is omdat zijn vrienden een muziekinstrument kunnen bespelen en hij niet. Per toeval ontdekt hij dat hij heel mooi kan zingen. Het is een verhaal over vriendschap en geloof in jezelf. Meerdere basisscholen toonden interesse en schaften het boek aan. Het is een fijne gedachte dat Tim nu andere kinderen helpt om hun zelfvertrouwen te vergroten."

Kinderboekenweek
"Begin oktober komt er dan ook een vervolg uit, getiteld Tim in de trein", geeft Astrid aan. "Dat verhaal past mooi in het kinderboekenweekthema 'Reis mee'. De volgende twee delen heb ik ook al bedacht en daar ben ik nu druk mee aan de slag. Kinderen zijn zo'n dankbare doelgroep om voor te schrijven. Als je kan lezen, gaat er een wereld voor je open. Boeken prikkelen je fantasie en ontwikkelen je creativiteit. Dat gun ik ieder kind. Vandaar mijn initiatief om een kinderzwerfboekenstation in Oudenbosch te realiseren."

Kinderzwerfboek

"Door heel Nederland zijn er locaties waar je kinderzwerfboeken kunt ophalen. Op de voorkant zit een Neem me mee-sticker. Is het boek uit, breng je het terug, zodat andere kinderen het kunnen lezen of je geeft het door aan een ander. Je mag het ook achterlaten op een publieke plek waar kinderen komen. Zo maakt het boek een complete zwerftocht", verklaart Astrid de opvallende term. "Wil je weten waar het boek allemaal is geweest? Vul dan de code op de sticker aan de binnenkant van het boek in op www.kinderzwerfboek.nl. De kinderen zijn er heel enthousiast over. Zozeer zelfs dat er al kinderzwerfboekenstations in Oudenbosch zijn: bij bakkerij Nagelkerke, PMC Halderberge, bij de huisartsenpost in de Noviciaatlaan en bij de Bron, de pas geopende zorg- en welzijnswinkel."

VoorleesExpress
Astrid is tevens vrijwilliger bij de VoorleesExpress die sinds april ook in Halderberge opereert. "Laaggeletterdheid heeft grote consequenties", weet Astrid. "Zo zijn officiële brieven vaak abracadabra voor deze groep. Sommige kinderen van immigranten bijvoorbeeld spreken de taal niet zo goed als hun leeftijdsgenootjes, wat kan zorgen dat ze minder aansluiting vinden. Dus kun je maar beter zo jong mogelijk beginnen om die taalachterstand weg te werken. De VoorleesExpress richt zich daarom op kinderen van 2 tot en met 8 jaar."

Vrijwilligers

"Als er behoefte is aan ondersteuning door de VoorleesExpress, volgt er eerst een screening door de coördinator. Komt het gezin in aanmerking, wordt er een geschikte vrijwilliger aan het gezin gekoppeld. Die komt dan ieder week om samen met het kind de taal te oefenen. De ouders worden er dan ook bij betrokken. Hun kennis van de Nederlandse taal zie je met sprongen vooruitgaan. Als vrijwilligers bouw je een bijzondere band op met dat gezin. Het is heel dus dankbaar werk. Surplus, die deze kar in Halderberge trekt, zoekt nog vrijwilligers, dus ik zou zeggen: loop even binnen bij de Bron in de Professor van Ginnekenstraat." 

Meer weten over Astrid Reijman? Kijk op www.jufastridreijman.wordpress.com.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief