Afbeelding
Foto: PIXABAY

Faalkaart zorgt voor onrust over ict-veiligheid

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - Volgens wethouder Jan Mollen is onterecht het beeld ontstaan dat de gemeente Halderberge haar ICT-zaakjes niet op orde heeft. De website basisbeveiliging.nl lanceerde een zogenoemde faalkaart waaruit blijkt hoe het gesteld is met de digitale beveiliging van gemeentelijke websites en online-diensten. Halderberge is daarop rood gekleurd. Volgens het gemeentebestuur is er echter geen enkele reden tot paniek. "Als gemeente werken we volgens de Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten/Overheid (BIG/BIO). Zo voldoen we al jaren aan de verplichte DigiD audits waarbij onze website en externe websites die gelinkt zijn aan onze website getoetst worden op kwetsbaarheden", zo laat wethouder Jan Mollen desgevraagd weten.

 

De faalkaart houdt de gemoederen ook landelijk en regionaal flink bezig. In onder andere de gemeenten Tilburg en Zoetermeer zijn pittige raadsvragen gesteld over de scores die de faalkaart laat zien.

Controleren
Drie jaar geleden werd dit meetsysteem in het leven geroepen om aan te geven hoe de (digitale) zaken er bij Nederlandse gemeenten voorstaan. Het laat zien hoe goed de digitale beveiliging door alle domeinnamen van gemeenten te doorlopen en te controleren op beveiliging. Wie de recent gelanceerde kaart van dit jaar erbij pakt, ziet hoofdzakelijk roodgekleurde gemeenten.

Schrikken
Dat is ook het geval voor Halderberge. Volgens de richtlijnen die basisbeveiliging.nl hanteert zou Halderberge op diverse punten risico lopen. Op zes punten zou er een hoog risico zijn, op achttien een matig risico en op vijfenvijftig punten een laag risico. Amsterdam scoort respectievelijk op 61, 235 en 578 punten slecht.

Metingen
De Faalkaart is voor de gemeente Halderberge geen reden om in paniek te raken, zo laat wethouder Jan Mollen desgevraagd aan de Halderbergse Bode weten. 'We hebben gehoord van de bevindingen van basisbeveiliging.nl", zo begint de wethouder. "De bevindingen van de website zijn gebaseerd op een onderzoek naar de kwetsbaarheid in industriële automatisering in combinatie met een meting van standaarden van beveiliging op website van gemeenten. Metingen zoals deze geven wat ons betreft onvoldoende beeld van het algemene beveiligingsniveau. Wat op de website als rood is aangegeven, geeft niet altijd een indicatie van een slechte beveiliging. En wat daar in groen is aangegeven, hoeft niet 100% veilig te zijn."

Baseline
Mollen geeft verder aan dat de gemeente Halderberge inzet op een goede beveiliging, juist ook om te voorkomen dat onder andere privacygevoelige informatie op straat komt te liggen. "Als gemeente werken we volgens de Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten/Overheid (BIG/BIO). Zo voldoen we al jaren aan de verplichte DigiD audits waarbij onze website en externe websites die gelinkt zijn aan onze website getoetst worden op kwetsbaarheden", zo besluit hij. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief