Foto: WeddingFair by Icvashstudio

Gratis trouwen in Halderberge nu écht gratis

  algemeen

HALDERBERGE - "Een gemeente moet tenminste één keer in de week de gelegenheid geven om gratis te trouwen." Dat staat in een speciale wet, maar inwoners van de gemeente Halderberge betalen 59 euro voor een 'gratis huwelijk'. Tot nu, want wethouder Jan Mollen laat weten dat gratis trouwen vanaf nu ook echt gratis is.


De gemeente Halderberge heeft met directe ingang besloten om geen administratieve kosten meer in rekening te brengen voor een gratis huwelijk. Het sluiten van het huwelijk was kosteloos, maar voor administratieve handelingen zoals het in behandeling nemen van de aanvraag voor een huwelijksvoltrekking werden leges in rekening gebracht. Het betreffende wetsartikel werd in 1897 opgesteld en is van oorsprong bedoeld voor bruidsparen die de kosten van een burgerlijk huwelijk niet kunnen betalen. "Het 'gratis' huwelijk op dinsdagochtend kost in de gemeente Halderberge inderdaad 59 euro. Dit is echter aanzienlijk lager dan de kosten voor het reguliere trouwen van 428 euro doordeweeks en 930 euro in het weekend (zaterdag na 16:00). De kosten zijn de doorrekening voor het in behandeling nemen van de stukken, dus de algemene administratiekosten", zo liet een woordvoerder weten.

No show

Desalniettemin besloot de gemeente de leges kritisch tegen het licht te houden. "Lange tijd was gratis trouwen ook geheel kosteloos. Helaas kwam het vaak voor dat zo'n kosteloos huwelijk kort vantevoren werd afgezegd of dat mensen niet op kwamen dagen. Dan hadden wij als gemeente echter al allerlei personeels- en administratieve kosten gemaakt. Om die reden hebben we de leges toen op 59 euro gezet", legt hij uit. Halderberge past dit nu per 1 januari aan waardoor gratis trouwens nu gene enkele euro kost. Stellen die de afgelopen zes weken getrouwd zijn, kunnen een bezwaarschrift indienen. "Dat zullen we gegrond verklaren en de gemaakte kosten terugbetalen", zegt Mollen. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief