Van links naar rechts Anne Berger, Ralf Voorbraak en bardienst vrijwilliger Sjors van der Straaten. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Van links naar rechts Anne Berger, Ralf Voorbraak en bardienst vrijwilliger Sjors van der Straaten. FOTO JOHAN WAGENMAKERS (Foto: )

Korfbalvereniging Juliana staat midden in de Gastelse gemeenschap

  algemeen

OUD GASTEL - De kantine is het bindmiddel van elke vereniging. In deze serie besteden we aandacht aan de mensen achter de bar van diverse (sport)verenigingen in Halderberge. Wie zijn zij en wat drijft hen? In deze tweede aflevering korfbalvereniging Juliana uit Oud Gastel.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

De aanleiding tot het oprichten van een korfbalvereniging was het feit dat Ellie Reniers haar ongenoegen uitte aan kapelaan van Dam dat er in het dorp zo weinig te doen was voor meisjes. Op de vraag van de kapelaan waar ze dan wel aan dacht, was het antwoord van Ellie: "korfballen!" Zo werd op 30 april 1948 de eerste wedstrijd gespeeld op een weiland van boer van Hassel achter de Kerkstraat.

Unicum

Meer dan 70 jaar later is Juliana een zeer bloeiende vereniging binnen de Gastelse gemeenschap. Uiteraard is de korfbalsport het belangrijkste, maar daarnaast neemt men volop deel aan allerlei andere activiteiten die in het dorp plaatsvinden. "De laatste jaren zijn we, mede door onze Kangoe-club, sterk gegroeid. We zitten nu op 280 leden en het streven is om de 300 aan te tikken, dat zou een unicum zijn," zegt Ralf Voorbraak. Samen met Anne Berger is hij verantwoordelijk voor het bargedeelte van de ruim bemeten kantine van het clubhuis, dat in 1994 na een gedwongen verhuizing vanuit de Veerkensweg op de huidige locatie aan de Hellestraat is gebouwd.

Géén straf

Anne heeft daarbij de laatste jaren meer en meer taken van Ralf overgenomen. Zij gaat over de barverdeling, maakt schema's, doet alle inkopen en staat zelf uiteraard ook regelmatig achter de tap. "Alleen het kratten bier sjouwen laten we aan de mannen over," lacht Ralf. Naast al hun nevenactiviteiten voor de vereniging spelen ze samen in het derde elftal. "Het barwerk is zeker géén straf, het is leuk om te doen en zo kan ik iets bijdragen aan de club. Doordat we in de wintermaanden de zaal ingaan, is het ook niet het gehele jaar door. Het zijn 'blokken' van telkens zo'n acht weken in het voor- en naseizoen en mede daardoor goed te doen," vertelt Anne.

Gezonde stijl

Tot enkele jaren geleden werden er nog volop snacks aangeboden, maar de pannen staan nu werkeloos in de keuken. "We hebben de gezonde stijl opgezocht en serveren nu voornamelijk nog tosti's, broodjes gezond en panini's. Naast zaterdagen is de kantine open op dinsdag- en donderdagavond, wat de vaste trainingsavonden zijn. Bovendien maken op maandag en woensdag respectievelijk de Gastelse Wipclup en de beach-volleyballers gebruik van de kantine. "Zij regelen dan in goed vertrouwen de bar zelf," aldus Ralf. De opbrengst van de kantine gaat in zijn geheel naar de penningmeester. "De centjes hebben wij hard nodig om de club draaiende te houden, temeer daar wij in de winterperiode in het Veerhuis zitten en dus geen baropbrengst hebben."

Bemannen

Is het clubhuis wat betreft korfbal in de wintermaanden gesloten, toch vinden er het gehele jaar door talrijke clubgebonden activiteiten plaats zoals een karaoke-night, oktoberfest, carnavalsparty, dartsavonden, dubbelschiettoernooi, playbackshow, nieuwjaarsborrel, sinterklaasmiddag en kinderkamp. "Vorig seizoen is besloten dat voortaan alle thuiswedstrijden zowel voor de jeugd als senioren op zaterdag plaatsvinden. De gedachte van ons was dat het dan ook gemakkelijker zou zijn om de bar te bemannen. Dat bleek helaas niet het geval temeer daar veel leden deze dag al andere taken hebben. Zelfs nu de verdeling is dat er meerdere mensen per dag achter de bar staan is het lastig om deze volledig bemand te krijgen. Vrijwilligers voor de bar, ze hoeven zelfs géén lid te zijn, zijn zéér welkom," besluiten Anne en Ralf.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>