Architect Henk Ruissen geeft tekst en uitleg boven op het dak van de Kapel van Saint Louis.
Architect Henk Ruissen geeft tekst en uitleg boven op het dak van de Kapel van Saint Louis. (Foto: Johan Wagenmakers)

Restauratie Kapel Saint Louis in volle gang

  algemeen

OUDENBOSCH - Tijdens de Open Monumentendag was afgelopen zaterdag niet alleen de Kapel van Saint Louis te bezichtigen, maar konden belangstellenden eenmalig het dak en de restauratiewerken bezoeken. Een lift bracht de bezoekers hogerop, waar men niet alleen geïnformeerd werd over de werkzaamheden, maar tevens kon genieten van een weids uitzicht.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

In 2017 hebben de gemeente Halderberge, de provincie Noord-Brabant, woningstichting Woonkwartier en aannemersbedrijf Volker Wessels van Agtmaal gezamenlijk een plan gemaakt voor de restauratie en herbestemming van het gehele Religieus Erfgoed in Oudenbosch. De Kapel van Saint Louis vormt daar een belangrijk onderdeel van. De grootschalige renovatie van deze kapel is op 4 juni, door aannemer De Bonth van Hulten, gestart. Na maanden van opbouw staat de kapel nu zowel binnen als buiten vrijwel volledig in de steigers.

Uitzicht

De Open Monumentendag was niet alleen een mooie aanleiding om de kapel zelf te bezichtigen, maar ook voor belangstellenden om eens te komen horen en zien wat er tijdens de herstelwerkzaamheden allemaal gaat gebeuren. In groepjes konden bezoekers met de lift naar boven, waar door medewerkers van architectenbureau Rothuizen en bouwbedrijf De Bonth van Hulten tekst en uitleg werd gegeven. Bewapend met camera's genoten velen daarbij tevens van het schitterende uitzicht over Oudenbosch en naaste omgeving. "Ik woon hier vlakbij en heb de steigers elke dag zien groeien. Nu wil ik weleens gaan kijken, wat foto's maken en genieten van het uitzicht," zegt Henk van Nijnatten. Hij was een van de vele tientallen belangstellenden die van deze gelegenheid gebruik maakte.

Dak dicht

Tijdens de restauratie, waar de provincie Noord-Brabant een forse subsidie aan bijdraagt, worden alle buitengevels opnieuw geverfd en wordt het schilderwerk aan de binnenzijde bijgewerkt. Tevens wordt de complete dakbedekking van de koepel vervangen en het stucwerk hersteld. Architect Henk Ruissen van Rothuizen legt graag uit wat er de komende tijd te gebeuren staat: "In deze eerste fase is het belangrijkste dat het dak dicht raakt. Destijds is een goed gebouw neergezet, wat nog in een redelijke kwaliteit is. Dat is een goede basis om van uit te gaan. Voor het gehele restauratieplan zijn we wel afhankelijk van het budget en we weten niet exact wat we allemaal nog gaan tegen komen. Wat we in eerste instantie doen is het plegen van groot onderhoud en waar mogelijk alles in de originele staat terugbrengen." Van 'Oudenbosch-kenner' Mark Buijs krijgen we mee dat het laatste grote onderhoud dateert van 1970.

Zinken afdeklaag

Bovenop de steigers, waar het uitzicht inderdaad prachtig is, wijst Ruissen naar de koepel waar nu nog een bitumen dakbedekking opzit. "Deze gaat er volledig af. Er komt een zinken afdeklaag, wat er oorspronkelijk ook op lag, voor terug bestaande uit lossanges van 40 bij 40 centimeter, die er ruitsgewijs opgelegd worden. De zinken ossenogen worden rondom geheel vernieuwd, van de betonnen rand worden mallen gemaakt om daar ook een zinken beschermlaag over te leggen en de bol en het kruis bovenop worden met bladgoud behandeld en vastgezet want nu zit er beweging in," vertelt hij verder. Om tijdens de bouwwerkzaamheden op de hoogte te blijven kan men op de smartphone 'De Bouwapp' installeren en 'Kapel van Saint Louis' selecteren. Tijdens de restauratie is het mogelijk om elke zaterdag- en zondagmiddag onder leiding van de gidsen tussen 14.00 en 16.00 de kapel gratis te bezoeken. Op verzoek kan dit ook buiten openingstijden. Zie voor meer informatie hierover: www.gidsenvansaintlouis.nl 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>