Ook de medewerkers en vrijwilligers van de Bibliotheek Halderberge namen deel aan de training Samen Dementievriendelijk. ARCHIEFFOTO
Ook de medewerkers en vrijwilligers van de Bibliotheek Halderberge namen deel aan de training Samen Dementievriendelijk. ARCHIEFFOTO (Foto: Yvonne van Egmond)

Oudenbosch krijgt dementievriendelijke bibliotheek

  algemeen

OUDENBOSCH - De bibliotheek in Oudenbosch wordt dementievriendelijk. De medewerkers hebben hiervoor een speciale training gevolgd en ook de collectie van de bibliotheek is aangepast. Bibliotheek VanNu wil op deze manier inspelen op het feit dat steeds meer inwoners van de gemeente te maken (gaan) krijgen met dementie. Onder de naam Het Geheugenhuis gaat het bijzondere project, dat in de gemeente Moerdijk al hoge ogen gooit, van start. De aftrap is aanstaande zaterdag 21 september, tijdens Wereld Alzheimerdag.


Aandacht voor dementie past geheel bij de nieuwe koers van de bibliotheek. Daar waar voorheen het uitlenen van boeken belangrijk was, verbreedt de bibliotheek haar focus naar het sociale domein. De collectie blijft belangrijk, maar programmering en activiteiten die samen met lokale organisaties worden ontwikkeld, krijgen een steeds belangrijkere rol. De bibliotheek wordt een huiskamer, een plek om anderen te ontmoeten, kennis te delen en een plek om te zijn, voor iedereen en dus zeker ook voor mensen met dementie en hun omgeving.

Primeur
De bibliotheek in Oudenbosch heeft daarom het Geheugenhuis (dementheek) opgericht. Dit Geheugenhuis is er speciaal voor mensen met dementie en hun naasten, maar ook voor professionals en mantelzorgers. Zij kunnen hier terecht voor collectiematerialen zoals spelletjes, thematische rolkoffers, informatieve boeken, romans, films en kinderboeken over dementie. Ook is de Eerste-Hulp-Bij-Dementie-koffer te leen. Daarnaast organiseert de bieb uiteenlopende activiteiten samen met lokale organisaties zoals de Heemkundekring en Surplus. De primeur ging in 2018 naar de bibliotheek in Zevenbergen.

Training
De ervaringen zijn zo goed, dat het project wordt uitgerold over het hele gebied van bibliotheek VanNu. Nu is Oudenbosch aan de beurt. De medewerkers en vrijwilligers van de Bibliotheek Halderberge hebben recent deelgenomen aan de training Samen Dementievriendelijk. "Het was een informatieve bijeenkomst waarin veel ervaringen werden uitgewisseld. Het is de eerste stap op weg naar een dementievriendelijke bibliotheek", zo laat het bestuur weten. Het betekent dat de medewerkers een speciale training hebben gevolgd om mensen met dementie te herkennen, contact met hen te maken en goed van dienst te kunnen zijn.

Opening
Het Geheugenhuis krijgt verder een fysieke plaats in de bibliotheek aan het Sint Annaplein 3 in Oudenbosch. Op zaterdag 21 september, Wereld Alzheimer Dag, zal de burgemeester van Halderberge het Geheugenhuis komen openen. De opening van het geheugenhuis wordt mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek VANnU, Taalpunt, Alzheimer Nederland West Brabant, Kruisvereniging Wit Gele Kruis, Albert Heijn Oudenbosch, Woonkwartier en de Dutch Dance Academy. Het Geheugenhuis is een uitnodigende en laagdrempelige informatie- en ontmoetingsplek binnen de bibliotheek. Het is een fijne plek voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met geheugenproblemen of dementie. Een plek om kennis op te doen, praten met lotgenoten of ervaringen delen. Om even tot rust te komen en om elkaar op een ongedwongen manier te ontmoeten", zo laat men weten.

 

Cijfers

Nederland telt op dit moment ruim 280.000 mensen met dementie. Van de 30.000 inwoners in Halderberge lijden 560 mensen aan dementie. Gemeente Halderberge heeft daarom als speerpunten binnen het sociaal domein eenzaamheid en dementie.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>