Geinteresseerde bezoekers bij een van de tafels van Arboretum als laboratorium. FOTO JOHAN VAN OOSTERHOUT
Geinteresseerde bezoekers bij een van de tafels van Arboretum als laboratorium. FOTO JOHAN VAN OOSTERHOUT Foto: Johan van Oosterhout

Arboretum trekt 300 bezoekers tijdens Open Monumentendagen

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - In het afgelopen weekeinde bezochten 300 mensen groot en klein de Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch. Naast de monumenten was er veel belangstelling voor de primeur "Tuin als laboratorium". Rond en in de gereedschap loods stonden een aantal tafels met verschillende proeven die de bezoekers konden uitvoeren. Jong en oud konden op die manier kennis maken met bijzondere wetenswaardigheden van de wereld van bomen en planten.

De ene activiteit bestond uit het vijzelen van boomschors en bij een andere tafel werd uitleg gegeven over de medicinale betekenis ervan. Bij weer een andere kon je veel te weten komen over de cactus zoals het stekken van deze plant. Bij weer een andere tafel kon je je eigen zaadbom maken en meenemen. Bij weer een andere kon je zaden of geuren raden. Ook was aan een grote tafel de wondere plantenwereld te zien door een binoculair. Vanwege het jaarthema 'beter met planten' kon je verder verschillende plantendrankjes proeven. Voor zover de voorraad strekt, was er voor de geïnteresseerde bezoeker een receptenboekje met 16 recepten samengesteld door de botanisch tuinen van Nederland. Voor veel bezoekers was de Open Monumentendag op zondag in het "Arboretum, een plek van plezier".

Thema "Beter met Planten"

In het arboretum is de rondleidersgroep in het afgelopen jaar volop bezig geweest met het voorbereiden van dit jaarthema. Iedere rondleider heeft een keuze gemaakt om één of meerdere bomen, struiken of vaste planten in de tuin aanwezig te onderzoeken in de literatuur over het gebruik als geneesplant. Het thema is dit jaar in de rondleidingen het hoofdthema evenals in alle andere activiteiten en in het wandelboekje, dat voor € 1,00 te verkrijgen is aan de balie. In de tuin wordt dit thema en de rondleidingen ondersteunt door injectiespuiten op de naambordjes van de in het wandelboekje voorkomende bomen en planten.

Exposities

Mieke Aarsen exposeert in september haar oeuvre Natuur. Na een lange zoektocht van uitproberen, heeft ze voor acryl gekozen vanwege de vele mogelijkheden. Zij maakt gebruik van allerlei manieren om structuur te creëren. Haar interessegebied is breed, waardoor haar onderwerpen divers zijn. Juist die afwisseling draagt bij aan haar creatieve ontwikkeling. Haar stijl omschrijft ze als figuratief, impressionistisch, hierbij gebruikmakend van verschillende technieken. Zij heeft al vele malen haar werk mogen laten zien. Mieke is elke zondag aanwezig.

Expositie van het oeuvre van Joop van Rijsbergen, Beeldend kunstenaar. De in 2005 overleden beeldend kunstenaar, Joop van Rijsbergen, was van 1987 tot 2005 vrijwilliger van de Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch. In de dichtbij het arboretum liggende Kunsthal is tijdens de Cultuurmaand Halderberge, die wordt afgesloten op zaterdag 5 oktober een expositie van het oeuvre van deze kunstenaar te zien. De expositie is in die periode open elke zondag van 14.00-17.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief