Rechts Harry Mulders en Marian Jaspers samen met enkele vrijwilligers achter de bar.
Rechts Harry Mulders en Marian Jaspers samen met enkele vrijwilligers achter de bar. Foto: Johan Wagenmakers

De kantine van AVO'83 is de huiskamer van de club

Door: Johan Wagenmakers algemeen

OUDENBOSCH - De kantine is het bindmiddel van elke vereniging. In deze serie besteden we aandacht aan de mensen achter de bar van diverse (sport)verenigingen in Halderberge. Wie zijn zij en wat drijft hen? In deze derde aflevering atletiekvereniging AVO'83 uit Oudenbosch.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Atletiekvereniging Oudenbosch (AVO'83) is een veelzijdige vereniging met ruim vierhonderd leden waarbij naast atletiek nog diverse andere sporten worden beoefend zoals (sportief)wandelen, hardlopen en Nordic Walking. Van jong tot oud voelt ieder zich hier thuis. Het jongste lid is 6 jaar en de oudste sportieveling is maar liefst 87 jaar. Bij AVO'83 gaat het om de passie voor de sport en om de mensen die deze passie delen. Bij de oprichting in 1983 was er naast een grasbaan eerst helemaal niets en moest er zelfs bij de naastgelegen voetbalclub omgekleed worden. Eind jaren tachtig is een eerste clubgebouw weggezet en bij de opening van de nieuwe atletiekbaan in 2009 is het clubhuis grondig verbouwd en vernieuwd en maar liefst twee keer zo groot geworden.

Opperhoofd

AVO'83 beschikt over een elfkoppige kantinecommissie waar Harry Mulders en Marian Jaspers de coördinatoren van zijn. Deze woensdagavond zijn zij samen met een aantal vrijwilligers aangeschoven om een praatje te maken over het wel en wee van de vereniging en van 'hun' kantine. Hoewel Harry 'benoemd' is tot voorzitter, is in de praktijk Marian 'het opperhoofd' van de kantine en de bardiensten. "In ons oude clubhuis draaide ik al mee in de bardiensten. Daar kom je langzaam in. Het begint met een kleinigheidje en van lieverlee ga je steeds meer doen. Nu maak ik schema's voor drie maanden, waarbij telkens twee vrijwilligers de bar draaien. Ze zorgen dan dat ze er om zeven uur zijn en om half twaalf op zijn laatst sluiten. Als men een keer niet kan wordt er onderling geruild," legt Marian uit.

Biljart

Het clubhuis is inderdaad ruim van opzet, met voldoende kleedruimtes en douchegelegenheden. De kantine is een sfeervol ingerichte grote, vierkante ruimte met apart bargedeelte en zelfs een officieel biljart. "De vrijwilligers zorgen samen voor het onderhoud en maken het gezellig voor iedereen. We noemen het niet voor niks de huiskamer van de club." Elke woensdagavond is de kantine open voor een praatje, koffie of thee met wat lekkers erbij of voor een (speciaal)biertje, wijntje of fris. De commissie zorgt daarnaast voor een nootje op tafel en eventueel een hartig hapje. De opbrengst van de kantine gaat in zijn geheel naar de club. "Alles is voor de club en voor de aankleding van de kantine gebruiken we de fooienpot. Naast de kantinecommissie is er ook een onderhoudsploeg waarvan de vrijwilligers elke dinsdagochtend klusjes doen, gras maaien, snoeien en uiteraard ook een bakje in de kantine doen."

Decoratie

Naast de woensdagavond is de kantine normaal gezien, ook in de weekenden, gesloten. Met uitzondering van jeugdwedstrijden, schoolatletiek en andere evenementen als Koningsdag. "Omdat dit meestal overdag is kijken we onderling wie tijd heeft om dan de bar te draaien." Andere activiteiten zijn onder meer een mosselavond, sinterklaas, kerst, oliebollen met oud en nieuw en jeugdcarnaval. "Vooral december is een erg drukke maand, waarbij we de kantine mooi versieren in kerststijl. Meestal decoreren we met het veranderen van de seizoenen, dus vier keer per jaar, de kantine opnieuw. Zo hebben we lang gespaard voor nieuwe meubels die we onlangs geplaatst hebben, waarbij het onderstel van de tafels door onze vrijwilligers zelf gemaakt is. We maken en doen veel zelf, dit is niet alleen kostenbesparend, maar ook goed voor de onderlinge band. 

Opening van de nieuwe atletiekbaan in 2009.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief