De loop eindigt bij de kerk, waar de kinderen kunnen knutselen. ARCHIEFFOTO
De loop eindigt bij de kerk, waar de kinderen kunnen knutselen. ARCHIEFFOTO Foto: Peter Braakmann

'Hoeven 75 jaar bevrijd' start met bevrijdingsloop voor jong en oud

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN - Oranjecomité Hoeven organiseert in het kader van Halderberge / Hoeven 75 jaar bevrijd een bevrijdingsloop. Voor deze wandeling van een kleine 5 km kan zaterdag 5 oktober worden gestart tussen 15.00 en 16.00 uur bij het monument in het bos bij Bovendonk. In kleine groepjes wordt dan gewandeld richting Hofstraat, Moleneindsestraat, Brede Balrouw, Moleneindsestraat, Hofstraat, Hofpark om tenslotte te eindigen op het kerkplein. Dit staat ook wel bekend als het rondje Brouw.

Bij het monument en onderweg is veel informatie te lezen, te horen en te zien over wat er zich allemaal heeft afgespeeld in Hoeven gedurende de 2e wereldoorlog. Zo staat Menno Vergouwen, die een museum over de 2e wereldoorlog bij hem thuis heeft ingericht, met twee jeeps uit die tijd langs de route. Er is een puzzelopdracht onderweg voor de jeugd, er is gedacht aan muziek onderweg en een hapje en een drankje.

Knutselen bij de kerk

Bij aankomst op het kerkplein is daar ook passende muziek en zang. De kinderen gaan aan het knutselen, wat uiteindelijk tot een gezamenlijk herdenkingsteken gaat leiden. Brouwerij 't Meuleneind uit Hoeven presenteert dan ook het speciaal in het kader van 'Proost op de Vrijheid' gebrouwen bevrijdingsbiertje. Ook voor andere drankjes kan men in hun kraam terecht. Voor de kinderen is uiteraard gratis ranja. Het Oranjecomité Hoeven rekent op een grote opkomst, om zo gezamenlijk een goede start te maken met de festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid in Halderberge.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief