Boekenproeverij met Simone DIrven.
Boekenproeverij met Simone DIrven. Foto: Yvonne van Egmond

Reizen door boeken met de boekenproeverij van Simone Dirven

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Afgelopen vrijdag was Simone Dirven te gast in Bibliotheek Oudenbosch. Simone koos voor de boekenproeverij 25 boektitels, waarover zij in gesprek ging met de andere lezers. Tijdens de boekenproeverij ontstond er in ongedwongen sfeer een uitwisseling, waarbij lezers elkaar vertelden waarom een bepaald boek hen aansprak.

Simone werd geboren tegenover de Basiliek. Wellicht dat daaruit haar voorliefde voor historisch erfgoed ontsproten is. Ze studeerde antropologie, werd wethouder in Oudenbosch, burgemeester in Dongen en is ook nu weer in de Oudenbossche politiek te vinden. In zo’n druk leven was er niet heel veel tijd om te lezen. De ‘moeilijkere’ boeken las ze dan ook bij voorkeur met een glaasje wijn voor de tent. Tegenwoordig kiest ze de meer ‘frivole’ boeken zoals bijvoorbeeld de boeken van Saskia Noort met een grote dosis herkenbaarheid en toch verrassende wendingen.

Op haar lijstje staat bijvoorbeeld ‘De eeuw van mijn vader’ waarbij ze zich met verbazing realiseert wat opa’s en oma’s in korte tijd eigenlijk allemaal aan ontwikkelingen hebben meegemaakt. Daarnaast is ‘100 jaar eenzaamheid’ van Marquez bijna vervreemdend. Passend bij deze reizen door de tijd zijn de roadmovies op het lijstje, zoals Thelma & Louise en Easy Rider. Of het nu een reis door je leven of een reis door de tijd is, de boeken en films roepen de verbeelding op.

Zoals veel scholieren las ze ‘Der Verwandlung’ van Franz Kafka voor school, maar begreep pas jaren later waar het eigenlijk over ging. De hoofdpersoon wordt wakker als kakkerlak en wordt uiteindelijk vertrapt. Een symbolisch verhaal, maar het enthousiasme van de docent maakte het verschil in leesplezier. En enthousiasme, in dit geval van de gemeentesecretaris, inspireerde Simone ook om ‘HhhH’ van Laurent Binet te lezen. De historicus beschrijft zijn onderzoek én het complot om Himmler te vermoorden door elkaar. Waarbij hij fictie en werkelijkheid verrassend in elkaar vlecht.

Het surrealistische boek ‘Het Parfum’ over de man zonder geur die de menselijke geur als parfum wilde maken, doet je afvragen hoe je als schrijver zoiets kunt bedenken. Al de verhalen ontspruiten immers aan een brein, zijn ze verzonnen of het zijn het dieper verborgen wensen?

Met een warm hart voor erfgoed staat natuurlijk ook het boekje van Mark Buijs ‘Religieus erfgoed in Oudenbosch’ op de lijst van Simone. Zoals Lucebert zei ‘Alles van waarde is weerloos’ en dat geldt zeker voor erfgoed. Simone houdt dan ook regelmatig een pleidooi om erfgoed te behouden. Het zijn niet alleen de bakstenen die we erven, maar ook een ‘way of life’. Kinderen van alle standen kwamen naar Oudenbosch om daar te worden opgeleid. Een mooie reden om het stokje van deze boekenproeverij over te dragen aan Mark Buijs. Reserveer de datum van de volgende boekenproeverij, vrijdag 6 maart 2020 alvast in uw agenda!

Simone heeft de enthousiast geworden lezers in elk geval geïnspireerd om een boek te gaan lezen van een schrijver of een genre dat men nog niet kende. Simone’s boekenkeuze is de komende weken nog te zien en te lenen in de bieb.

Op 30 oktober organiseert de bibliotheek VANnU samen met Cultuur Oudenbosch een lezing met schrijfster Tineke Aarts, waarin zij de rol van literatuur in de geschiedschrijving rond de oorlog zal toelichten. In de laatste roman van haar serie 'Geboren uit een roos', ook te leen bij de bibliotheek, speelt de rol van de Fransen in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. Kijk voor meer informatie op www.cultuuroudenbosch.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief