In passende kledij zorgen Ferdy en Dimphie al jarenlang voor de kantine van V.V. Hoeven.
In passende kledij zorgen Ferdy en Dimphie al jarenlang voor de kantine van V.V. Hoeven. (Foto: Johan Wagenmakers)

Bij V.V. Hoeven vieren ze graag een feestje

  algemeen

HOEVEN - De kantine is het bindmiddel van elke vereniging. In deze serie besteden we aandacht aan de mensen achter de bar van diverse (sport)verenigingen in Halderberge. Wie zijn zij en wat drijft hen? In deze vierde aflevering voetbalvereniging Hoeven.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

V.V. Hoeven is onder de naam H.V.V. in 1940, net na het uitbreken van de tweede wereldoorlog opgericht. Op het terrein van Merijntje van Oosterhout werd een speelveld aangelegd, waarbij het café meteen dienst kon doen als kantine. Vrijwel op dezelfde locatie ligt anno nu, een aantal jaren geleden compleet gerenoveerd sportpark. Zo is een kunstgrasveld nu het hoofdveld, is de Bart van Oosterhout tribune verplaatst en zijn de kleedkamers aangepakt.

Verkeringstijd

De kantine kwam er wat 'bekaaider' vanaf en is alleen maar voorzien van een nieuwe toiletgroep en nieuw meubilair. Het clubhonk kent behoorlijk veel ramen en heeft voldoende zitplaatsen. Het is een grote, gezellige ruimte met een hoekbar en een aaneengesloten keuken en opslagruimte. Dimphie de Bont is hoofd kantinezaken. Samen met haar rechterhand en plaatsvervanger Ferdy Roks regelt zij alle voorkomende zaken zoals het inzetten van vrijwilligers, het bijhouden van de voorraden en de inkopen. "We zijn 'steengek' anders doe je dat niet," zegt ze met een knipoog. "Ik loop hier al heel lang rond. In onze verkeringstijd kwam ik al met mijn latere man Johan mee. Ik heb nog in het jeugd-en hoofdbestuur gezeten en help nu alweer zo'n kleine 25 jaar mee achter de bar, waarbij ik van lieverlee alle taken van Jan van Zitteren heb overgenomen," vertelt ze.

Vaste kern

Ferdy heeft eerst zelf nog gevoetbald, maar moest door blessures stoppen. Op 18-jarige leeftijd werd hij door Dimphie gevraagd om haar uit de nood te helpen. "Ik doe het ondertussen alweer ruim 10 jaar en het is goed te combineren met mijn andere taak als grensrechter. Ik vind het niet erg iets te doen om een ander zijn hobby te laten uitvoeren," laat hij optekenen. Gelukkig kunnen ze terugvallen op een vaste kern vrijwilligers bestaande uit Lisa, Britt, Shannon, Naomi, Mei-Zhu, Jessie en Michael, die wanneer nodig geappt kunnen worden. "Er zouden best vrijwilligers bij mogen, maar de meesten willen liever zelf feesten en niet helpen," zegt hij.

Respect

Elke zaterdag, zondag en donderdagavond is de kantine open. Dimphie en Ferdy proberen het zo te regelen dat in elk geval een van beide altijd aanwezig is. Naast de gebruikelijke koffie, thee en drankjes kent de kantine een uitgebreide kaart met onder meer frites, diverse broodjes snacks, drie soorten panini's en twee soorten tosti's. "Als er veel thuiswedstrijden zijn op een dag kan het hier achter de bar erg druk zijn, zeker als er ook nog wat te eten besteld wordt. Sommige mensen mogen best wel meer respect voor ons hebben. Soms denken ze dat we personeel zijn die hun troep op moet ruimen, of zeuren ze en hebben ze geen geduld," laat het tweetal zich voorzichtig kritisch uit.

Oude tante

"Naast de feestavonden hebben we verder weinig activiteiten. Wel zijn er op het einde van het seizoen familiedagen. Om de twee jaar hebben we een feesttent staan met optredens van artiesten. Op donderdagmiddag hebben de onderhoudsvrijwilligers het biljarten weer opgepakt, 's avonds wordt er gedart en zo'n vier keer per seizoen is er een 35+ voetbaltoernooi op vrijdagavond," vertelt Ferdy verder. "Ik ben destijds begonnen omdat ik gevraagd ben en omdat ik het leuk vond. We zijn begonnen met een clubje van dezelfde leeftijd. Deze zijn allemaal weg. Alleen ik ben er nog als 'oude tante' met allemaal 'jong grut' om me heen," lacht Dimphie tot slot.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief