Afbeelding

Halderberge heeft voortaan 24/7 crisiszorg

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - De gemeente Halderberge heeft zich aangesloten bij een samenwerking van elf organisaties en vijftien gemeenten in West-Brabant die erop gericht is om 24/7 crisiszorg te kunnen verlenen. Wethouder Thomas Melisse is blij dat 'zijn' professionals nu sneller kunnen schakelen en in actie kunnen komen wanneer er met spoed zorg geboden moet worden. "Je ziet vaak dat dit soort zorg juist in de avonduren, 's nachts en in het weekend noodzakelijk is. Dan is het een fijne gedachte dat je bijvoorbeeld een kind direct in veiligheid kunt brengen", zo legt hij desgevraagd uit.

Sinds deze maand is er in heel West-Brabant één crisismeldpunt dat zeven dagen per week bereikbaar is voor professionals en voor de beoordeling van crisismeldingen. Wethouders van verschillende gemeenten, waaronder Halderberge zijn medio 2018 bij elkaar gaan zitten om de crisiszorg in de regio beter te organiseren.

Geruststellend

In eerste instantie was het de bedoeling dat het meldpunt op 1 juni van start zou gaan, maar na overleg met de betrokken partijen is dit over de zomer heen getild. "Er is nu één nummer voor crisissituaties waarbij onmiddellijk professioneel handelen nodig is om veiligheid te herstellen en de situatie te normaliseren", zo legt wethouder Melisse uit. "Voordat we dit meldpunt hadden, had de organisaties zoals de de GGZ haar eigen noodnummers. Nu zijn we echter altijd verzekerd van de juiste crisiszorg en dat is een geruststellende gedachte."

Veiligheid

Volgens Melisse zijn er tal van voorbeelden te noemen waarbij crisishulp ingeschakeld moet worden. "We denken al gauw aan bijvoorbeeld verwarde personen die direct hulp nodig hebben of uit een gevaarlijke situatie moeten worden gehaald", vertelt hij. "In zo'n geval kunnen we iemand tijdelijk opvangen omwille van de veiligheid van zo iemand en zijn omgeving. Dat is ook het geval bij bijvoorbeeld kindermishandeling en huiselijk geweld."

Snel

Volgens Melisse komen er ook minder voor de hand liggende situaties voor. "Stel dat de politie een vrouw onder invloed van alcohol van de snelweg halen. Op de achterbank zit een kindje van een jaar of vier. Daar moet je iets voor regelen als de moeder wordt aangehouden. Met de samenwerking op het gebied van crisiszorg, zijn de lijntjes korter en kun je veel sneller in actie komen en goede zorg bieden."

Laagdrempelig

De medewerkers van het crisismeldpunt, dat ondergebracht wordt bij Veilig Thuis in Breda, gaan luisteren naar de melding. Zij beoordelen de melding en schakelen daarna zelf een zorgaanbieder in die de melding op kan/moet pakken. Uitgangspunt voor alle gemeenten is dat crisiszorg laagdrempelig te bereiken is. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief