Een stralende Peggy Bus heeft zojuist de cultuurprijzen in ontvangst genomen.
Een stralende Peggy Bus heeft zojuist de cultuurprijzen in ontvangst genomen. (Foto: Johan Wagenmakers)

Stralende Peggy Bus middelpunt Cultuurfeest

  algemeen

OUDENBOSCH - Glazenier Peggy Bus uit Oud Gastel won afgelopen zaterdag zowel bij de vak- als bij de publieksjury de Cultuurprijs Halderberge. Dit werd bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Fidei et Arti waarbij tevens de Halderbergse Cultuurmaand 2019 werd afgesloten. Het thema van dit jaar 'plekken van plezier' kwam de afgelopen maand op velerlei manieren naar voren.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

In een goed gevulde zaal werd de Halderbergse cultuurmaand op feestelijke wijze afgesloten. Het was een prachtige en drukke culturele maand waarbij het thema goed tot uiting kwam. "Er was veel te zien en te beleven. Een mooie kunstroute met prachtige kunstwerken op veel locaties," aldus burgemeester Jobke Vonk-Vedder. Maar het belangrijkste op deze avond was uiteraard de bekendmaking van de Halderbergse Cultuurprijs 2019.

Genomineerden

Met deze cultuurprijs worden personen, verenigingen en instellingen beloond, die op cultureel of artistiek vlak een bijzondere prestatie met een ruime lokale herkenning leveren en zich inzetten voor het sociaal-culturele leven in de gemeente. Een vakjury onder leiding van Jac Bastiaanse had eerder dit jaar drie genomineerden geselecteerd die begin juli tijdens het Cultuurcafé bij Onder de Toren in Oud Gastel bekend gemaakt werden: saxofonist Wim de Veth uit Oudenbosch, glazenier Peggy Bus uit Oud Gastel en muziekvereniging St. Caecilia uit Hoeven. Naast de beoordeling van de vakjury kon iedereen afgelopen maand zijn of haar stem uitbrengen op een van deze genomineerden.

Halderbergs talent

De winnaars van Halderbergs Talent in de categorie muziek Joanieke Aarssen en Ralph Otten verzorgden tijdens de feestelijke afsluiting een muzikaal optreden terwijl Myrthe Baremans en Anne van der Heijden als winnaars in de categorie dans hun winnende act lieten zien. Live-optredens waren er verder van de genomineerden Wim de Veth, samen met René van Assche op de piano en het drum-en malletkorps van St. Caecilia. Peggy Bus werd via een filmpje nader voorgesteld aan het publiek. Na een qua spanning goed opgebouwde avond bleek Peggy Bus zowel bij de vak- als bij de publieksjury de grote winnaar te zijn.

Unaniem

"De eer van de nominatie was al enorm. Ik kom net van de opleiding af en sta tegenover erkende mensen met een dot ervaring. Om als nieuweling tegenover zoveel jaar ervaring te winnen is een hele grote eer. Ik was zo gespannen en iedereen om me heen zei 'het komt wel goed' en dan deze ontlading. Pfff, ik moet even tot rust komen nu hoor," zegt een van oor tot oor stralende winnares kort na de bekendmaking. "Peggy creëert bijzondere kunstwerken en legt er veel creativiteit in. Juist deze creativiteit, veelzijdigheid en haar experimenten met verschillende glastechnieken laten zien dat ze een zeer getalenteerd glazenier is. Met haar geëxposeerde kunstwerken wekt ze veel bewondering op," lezen we in het juryrapport. In tegenstelling tot de publieksprijs waarbij de stemverhouding heel dicht bij elkaar lag, was de stemming bij de vakjury unaniem.

Jeugdprijs

Wies Hoogers uit Hoeven was tijdens het Cultuurcafé al uitgeroepen tot winnaar van de Jeugd Cultuurprijs 2019 en mocht uit handen van wethouder Hans Wierikx deze avond zijn prijs in ontvangst komen nemen. "Wies is een beeldend kunstenaar die originele ideeën in zijn hoofd precies kan verbeelden. De minutieuze gedetailleerde stijl is opvallend, evenals het bijzondere kleurgebruik. Hij is een talentvolle kunstenaar die nog veel in zijn mars heeft voor de toekomst," staat er onder meer in het juryrapport. De Halderbergse Monumentenprijs werd al eerder uitgereikt aan de familie Bals-Heijkoop die het voormalige zusterhuis aan de Havenstraat in Stampersgat hebben opgeknapt.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief