Sociale activiteiten helpen eenzaamheid te voorkomen
Sociale activiteiten helpen eenzaamheid te voorkomen

KBO Hoeven viert 70-jarig jubileum

  algemeen

HOEVEN - De KBO afdeling Hoeven bestaat 70 jaar. Op vrijdag 11 oktober is daarom een jubileumfeest in Conferentiecentrum Bovendonk. Voorzitter Ad Wijnen legt uit waarom de vereniging vandaag de dag nog net zo belangrijk is als 70 jaar geleden.


In 1949 kwamen vijf vakbondsmensen bij elkaar en richtten de afdeling Hoeven van de Katholieke Arbeiders Bond, een lokale senioren belangenvereniging, op. In 1979 werd de naam veranderd in afdeling Hoeven van de KBO-Brabant. Met ruim 600 leden zet zij zich in voor de collectieve en individuele belangen van senioren. Daarnaast organiseert de vereniging sociale en culturele activiteiten. Wijnen: "Het belangrijkste waar wij voor staan, is het bevorderen van de zelfredzaamheid, zelfstandigheid en het kunnen behouden van de regie over eigen leven. Dat senioren zolang mogelijk actief kunnen blijven deelnemen aan de samenleving, daar gaat het om."

Activiteiten
Er worden allerlei activiteiten in en rond Het Punt, waar KBO samen met zorgorganisatie Surplus zit, georganiseerd. Dit vijf dagen en vier avonden in de week. "Zo zijn er diverse kaartspellen, wordt er gegymd, Jeu de Boules gespeeld, gebiljart, kunnen mensen handwerken en noem maar op. Er worden cursussen gegeven op het gebied van het gebruik van de computer. Verder hebben we een fiets- en wandelclub en hebben we op vrijdagavond filmavond. Zo'n avond wordt overigens druk bezocht. Laatst waren er rond de vijftig leden aanwezig!" De KBO-afdeling in Hoeven heeft meer dan 600 leden. "Elke senior is bij ons welkom. Je betaalt 25 euro contributie per jaar. Maandelijks houden we onze leden op de hoogte via ons maandblad, de KBO-bode." Naast de dagelijkse activiteiten organiseert de KBO in Hoeven zelf twee keer per jaar een dagreis en een keer een meerdaagse reis. "We zijn bijvoorbeeld vorig jaar voor negen dagen naar Polen geweest", zegt Wijnen.

Vergrijzing
De laatste jaren is er volgens de voorzitter veel veranderd en blijft een organisatie als KBO belangrijk. "Ik maak mij grote zorgen wat er op ons af komt als we ons onderkomen moeten verplaatsen naar de kerk. We zitten nu prima in Het Punt samen met Surplus en we hebben ieder onze eigen ruimte. Nu is de gemeente bezig met ons om de KBO naar de kerk te verhuizen. Wij staan hier niet onwillig tegenover, maar willen wel een eigen ruimte met bar, zoals we nu ook hebben. We willen 100 vierkante meter ruimte erbij krijgen."

Vergrijzing

In de loop der jaren is de maatschappij volgens Wijnen meer individualistisch geworden dan vroeger. Eenzaamheid onder ouderen is dan ook een belangrijk thema voor de KBO. Wijnen: "Vroeger hadden senioren niet veel te doen en kwamen ze niet verder dan het erf. Het bestrijden van eenzaamheid is iets waar wij ons als organisatie hard voor inzetten. Verder komen er door de vergrijzing steeds meer ouderen bij en dan is het fijn dat ze zich bij ons kunnen aansluiten en allerlei leuke dingen kunnen doen!"

KBO-Brabant

De KBO afdeling Hoeven is een van de 300 afdelingen die samen de provinciale vereniging KBO-Brabant vormen. De afdeling in Hoeven werkt samen met de vier ouderenorganisaties uit Bosschenhoofd, Oudenbosch, Oud Gastel en Stampersgat verenigd in het 'Ouderenplatorm Halderberge'. Wanneer je als senior lid bent van de afdeling in Hoeven, ben je automatisch lid van KBO-Brabant. KBO-Brabant is sinds 1 januari 2011 een zelfstandige provinciale ouderenorganisatie in Noord-Brabant.

l

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief