De trekpaarden Chloé (links) en Caroline met hun werkgroep in voorbereiding op de wedstrijd.
De trekpaarden Chloé (links) en Caroline met hun werkgroep in voorbereiding op de wedstrijd. (Foto: Claudia Koole )

Trekpaarden Wedstrijd West-Brabant nieuw evenement op de kalender

OUDENBOSCH - Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van The Country Rider uit Oudenbosch, dat op 25 augustus dit jaar werd gevierd, is het idee ontstaan om een Trekpaarden Wedstrijd te gaan houden. Deze vindt plaats op zondag 27 oktober op Menpark Den Hil aan de Hilstraat 15 in Roosendaal van 9.30 tot 16.00 uur. Trekpaarden zijn bijzondere paarden waarover de organisatie Trekpaarden Wedstrijd West-Brabant meer weet te vertellen.


Een trekpaard staat bekend als koudbloedras. Dat heeft niets te maken met de temperatuur van hun bloed, maar alles met het rustige temperament van dit paard. Ze zijn zwaarder gebouwd en staan bekend om hun geduld met enorme trekkracht. Rijn Broere, organisatie Trekpaarden Wedstrijd West-Brabant: "Oorspronkelijk werd het trekpaard gebruikt als oorlogspaard. Daarna om zware werktuigen te trekken op het platteland, in de mijnbouw, bosbouw en in de haven. Ze trokken ook koetsen en postkoetsen, de paardentram en schepen. Trekpaarden zijn fantastische dieren om mee te werken. Je kunt er fijn mee rijden. Niet alleen aangespannen, maar ook onder het zadel. Ze hebben een zeer aanhankelijk karakter, zijn over het algemeen betrouwbaar en zijn verkeersmak."

Programma

Op de eerste Trekpaarden Wedstrijd vinden in de ochtend dressuur, vaardigheden en trekpaardproeven plaats. In de pauze is er een show waarin leden van een touwtrekvereniging het tegen elkaar opnemen. In het programma wordt tevens vermeld dat een duel tussen mens en trekpaard niet ontbreekt. In de middag zijn er drie hindernissen te zien waaronder een waterhindernis. Er zijn wedstrijden met éénspannen, tweespannen en vierspannen. "De wedstrijd is bedoeld voor iedereen die het trekpaard, ofwel de koudbloed, een warm hart toedraagt. We willen veel mensen kennis laten maken met de trekpaardensport en er jaarlijks een terugkerend festijn van maken", vertelt Brit Hertman van de organisatie. Deze organisatie Trekpaarden Wedstrijd West-Brabant bestaat uit een aantal oud bestuursleden van The Country Rider, Stichting Brabantse Ruiterdagen en een aantal liefhebbers van het Belgische Trekpaard uit West-Brabant.

Intelligent

Zo zal de zwarte merrie Caroline (rechts op de foto) van het Brabanderhof in een dubbelspan te zien zijn die gereden wordt door John Hermans die reeds tientallen jaren met trekpaarden rijdt. "Trekpaard Caroline is een heel slim paard dat ondanks een 100 procent betrouwbaarheid toch een eigen wil heeft en wat eigenwijs kan zijn." De intelligentie bij trekpaarden is alom bekend. "Van deze paarden is bekend dat ze over het algemeen de weg naar huis weten te vinden. Ze hebben een gemoedelijk uiterlijk en zijn zeer intelligent." De zesjarige bruine merrie Saar van het Hoogsterhof, een leergierig en lief paard, is te zien met Marjolein Snijderberg in een enkel- en tweespan. Het bijzondere aan dit trekpaard is dat het nog maar één jaar in opleiding is en de nodige ervaring heeft met het aangespannen rijden.

Advies

De eerste Trekpaarden Wedstrijd is gratis te bezoeken. Rijn Broere: "In een ongedwongen gezellige sfeer kan men kennismaken met deze paarden. Een DJ zorgt voor een passende achtergrond- en sfeermuziek. Er is voldoende te eten en te drinken." Wie deze dag bezoekt, verknocht raakt aan het trekpaard en er zelf één wil aanschaffen doet er goed aan zich heel goed voor te laten lichten door een deskundig persoon. "Dit geldt zowel voor het paard als de kar waarmee men wil gaan rijden en het tuig", laat Broere weten. "Verder moeten deze paarden het liefst een ruime, frisse en lichte stal hebben met de mogelijkheid tot vrije uitloop." Tijdens de ééndaagse Trekpaard Wedstrijd West-Brabant kan men dit paardenras ontmoeten met de sport die bedreven wordt. Meer informatie is te zien op: menparkdenhil.nl

Claudia Koole
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief