Wiener Kammersymphonie. FOTO PIET BRUIJNS
Wiener Kammersymphonie. FOTO PIET BRUIJNS Foto: Piet Bruijns

De Wiener Kammersymphonie oogstte veel bewondering

Sport en vereniging

HOEVEN - Afgelopen zondagmiddag genoten vele bezoekers van de met Oostenrijkse klanken gevulde kapel van Bovendonk. De Wiener Kammersymphonie uit Wenen was hier te gast en zij spelen vooral orkestwerken in kamermuziekverband. Doordat er een contrabas is toegevoegd aan het klassieke kwartet is het mogelijk het brede klankspectrum van een orkest in kleinere bezetting uit te voeren.

Het kwintet speelde een gevarieerde reeks muziekstukken, die allemaal geschreven zijn door Oostenrijkse componisten. Van Mozart, via Mahler en Stefan Pelzl, een eigentijdse componist, die het prachtig gespeelde werk “Portrait in drei Farben” voor de Wiener Kammersymphonie schreef, tot Wolfgang Korngold. Uiteindelijk werd met zeer herkenbare Weense klanken van Johann Strauss, zoals de Tik Tak Polka, het concert op toepasselijke wijze afgesloten.

Het hoge niveau van dit kwintet oogstte veel bewondering en de bezoekers luisterden ademloos en beloonden het kwintet met een staande ovatie.

De prachtige tekening werd tijdens het concert door de geïnspireerde Piet Bruijns gemaakt en later aangeboden aan het kwintet, waarmee ze zeer verguld waren!

Ondertussen maakt Cultuur Oudenbosch zich op voor de literiaire lezing ‘Het verhaal achter taboes, De rol van romans bij geschiedschrijving’ die op 30 oktober, de dag van de 75-jarige bevrijding van Oudenbosch, in samenwerking met Bibliotheek VANnU wordt georganiseerd.

Elke periode kent onderwerpen die onbespreekbaar zijn. Tineke Aarts kwam meerdere taboes op het spoor toen ze werkte aan de Bonave Trilogie; drie meeslepende romans over zeven generaties uit een Franse familie. Schrijfster en literatuurwetenschapster Tineke Aarts zal vertellen hoe ze op het spoor van deze taboes kwam. Ook toont ze aan welke rol romans bij geschiedschrijving kunnen hebben aan de hand van schrijvers als Flaubert, Jane Austen en Charlotte Brontë. Over het Franse taboe in de Tweede Wereldoorlog schreef ook Tatiana De Rosnay.

Het eerstvolgende kapelconcert is de pianorecital van Nino Gvetadze op vrijdag 22 november 2019 om 20:15 in Bovendonk Hoeven. Nino Gvetadze, het gezicht van Classic FM, speelt dan werken van Clara Schumann, Robert Schumann en Nodar Gabunia. En natuurlijk werken van haar nieuwste album met composities van Cyril Scott voor solo piano. Sinds kort is er weer belangstelling voor zijn verfijnde, soms meditatieve muziek. Aanstaande zondag is ze te gast bij Podium Witteman. Geniet vast van een voorproefje.

We zien u graag weer bij de volgende activiteiten.

Reis niet af naar het Concertgebouw of de Doelen, maar blijf gewoon in Halderberge, waar u gratis voor de deur kunt parkeren, geniet van de bijzonder ambiance en na afloop onder het genot van een drankje de musici ontmoet. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar hebben bij de kapelconcerten GRATIS toegang onder begeleiding van een betalende volwassene. De serie klassieke kapelconcerten van Cultuur Oudenbosch wordt dit seizoen ook via de website van De Kring aangeboden aan alle liefhebbers van klassieke muziek. Kijk voor meer informatie op www.cultuuroudenbosch.nl of op www.dekringroosendaal.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief