Chiel met zijn hulphond Denzell.
Chiel met zijn hulphond Denzell.

Oud Gastelnaar Chiel heeft een PTSS hulphond

Door: Caroline Lichtenberg Algemeen

OUD GASTEL - Chiel (61) uit Oud Gastel heeft een PTSS-hulphond. Een Duitse herder die hem helpt om de omgang met mensen makkelijker te maken. Op straat spreken veel mensen Chiel aan over waarom hij een hulphond heeft. Hij is toch niet blind? Ook willen voorbijgangers het dier aaien, terwijl de hond een tuigje draagt met een bordje waarop staat dat de hond niet mag worden geaaid. "Veel mensen weten niet waarom iemand een hulphond nodig heeft."

Chiel kampt met complexe PTSS door zeer ernstige trauma's, voor het grootste deel veroorzaakt door de moord op zijn 3-jarige dochter Anoeska. Het kindje werd in 1986 vermoord door de agressieve vriend van zijn ex-vrouw. "Sindsdien kamp ik met akelige nachtmerries en angstaanvallen. Ik heb een hulphond toegewezen gekregen van de gemeente Halderberge om mijn leven wat makkelijker te maken."

Afgeleid

Zo voelt Chiel zich ongemakkelijk wanneer mensen te dicht bij hem staan of hem aanraken. De hond gaat dan tussen hem en de mensen in staan, zodat er ruimte ontstaat. Hij heeft het dier nu vier weken en samen moeten ze oefenen in diverse situaties. Chiel: "Sinds ik Denzell (de hond red.) heb gaan mensen vaak met mij de discussie aan over waarom ik een hulphond heb. Ook aaien ze hem terwijl hij toch duidelijk een bord draagt dat dat niet mag. Ik denk dat de meeste mensen het goed bedoelen, maar er zijn er ook bij die het expres doen om te kijken wat de hond doet. Dat vind ik heel erg, want het verstoort de band die ik moet opbouwen met de hond. Die kan daardoor slecht aanvoelen hoe het met mij gaat, want het dier wordt constant afgeleid."

Teamtraining

Sanne Singer, oprichtster van De CliCK hulphondenschool, komt wekelijks naar Oud Gastel om Chiel en zijn hond te trainen. "Er is nog veel onbegrip en onduidelijkheid over de hulphond. Het is belangrijk dat mensen weten dat een hulphond er niet alleen voor blinde mensen is, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld kampen met ernstige trauma's. Je ziet niet altijd aan de buitenkant van iemand dat hij of zij hulpbehoevend is." Bij De CliCK kunnen mensen met een beperking zich aanmelden wanneer zij graag een hulphond zouden willen. Singers: "Het zijn mensen die kampen met bijvoorbeeld PTSS of andere geestelijke gezondheidsproblemen. Een hulphond kan helpen om iemand uit een nachtmerrie te halen. Ook kan een hond voelen als er een paniekaanval komt en daarop meteen reageren. Zo kan iemand op tijd zijn of haar medicijnen innemen." De hulpbehoevende leert de hondentaal begrijpen samen met een instructeur door middel van 'teamtraining', waarbij de hond samen met een instructeur wordt getraind. De persoon met een beperking leert hoe de hulphond die verschillende vaardigheden aan kan leren die hij of zij nodig heeft, zoals voorwerpen oprapen, helpen met aan- en uitkleden, assisteren bij in en uit bed gaan en noem maar op.

Herplaatsingssites

"Sommige mensen hebben zelf al een hond en anders gaan wij op zoek naar een geschikte hond." Samen met collega's zoekt ze op herplaatsingssites naar honden die een nieuw tehuis zoeken. "We stellen veel vragen en gaan daarna met de hond naar buiten om te kijken hoe deze reageert in het verkeer of hoe de hond met andere mensen en kinderen omgaat enzovoorts."

Als een hond is 'goedgekeurd' wordt het dier geïntroduceerd aan de hulpbehoevende en begint het trainingsproces. Tijdens de opleiding komt de instructeur wekelijks bij hem/haar thuis trainen. Singers: "Het doel van de hulphond is dat mensen weer een stukje van hun leven terugkrijgen. Dat lukt niet als voorbijgangers of andere mensen de hond en de baas afleiden. Ik hoop dat mensen zich daar meer bewust van worden."

Chiel: "Wanneer je het kind aait van een willekeurige voorbijganger, dan wordt dat ook niet gewaardeerd. Ik wil gewoon dat mensen het respecteren als iemand een hulphond heeft. Laat mij en mijn hond met rust, zodat we een band kunnen opbouwen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief