Joke Timmermans, Peter Gijzen en Elma Jochems genieten ervan als mensen genieten.
Joke Timmermans, Peter Gijzen en Elma Jochems genieten ervan als mensen genieten. (Foto: Johan Wagenmakers)

Achter de tap bij 't Kèperke is het hard werken en genieten

OUD GASTEL - De kantine is het bindmiddel van elke vereniging. In deze serie besteden we aandacht aan de mensen achter de bar van diverse (sport)verenigingen in Halderberge. Wie zijn zij en wat drijft hen? In deze achtste en laatste aflevering nemen we een kijkje bij tennisvereniging 't Kèperke uit Oud Gastel.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

In augustus 1966 is de Gastelse tennisvereniging 't Kèperke opgericht. De naam verwijst daarbij naar een schuin pad aan de Veerkensweg waarlangs in vroeger tijden de boeren naar het land gingen. Het eerste clubhuis werd in 1968 gebouwd en na tien jaar vervangen door een houten gebouw, wat voor 300 gulden van de Suiker Unie kon worden overgenomen. Het huidige stenen clubgebouw stamt uit 1991. De gehele accommodatie en banen zijn een vijftal jaar geleden volledig gerenoveerd, waarbij het paviljoen, zoals de leden het clubhuis noemen, voorzien is van een nieuw 'nat' gedeelte en duurzamer is gemaakt.

Voordeel

De barcommissie van 't Kèperke bestaat uit Joke Timmermans, Elma Jochems, Johan Rockx en Arjen Willems. "Alle leden zijn verplicht om minimaal 1 of 2 keer per jaar bardienst te doen, anders volgt er een boete. Ze kunnen het eventueel wel afkopen. Gepensioneerden van 67 jaar of ouder zijn vrijgesteld," vertellen Joke en Elma. "In de week zijn het vaak de teams zelf die de bardiensten draaien. Bovendien zijn er ook leden die meerdere malen bijspringen wanneer het nodig is." Voorzitter van de vereniging Peter Gijzen, die zelf ook regelmatig zijn bardiensten doet, vind de bar een belangrijk onderdeel: "de opbrengst gaat in zijn geheel naar de club, zo kunnen we gemakkelijker bepaalde investeringen doen, zoals vorig jaar nieuwe koeling. Een goede baromzet betekent ook lagere contributie en dat is in ieders voordeel."

Uitzicht

Het paviljoen is erg ruim van opzet, heeft voldoende hoge en lage van steigerhout gemaakte zitgedeeltes, een prachtige zelfgebouwde bar en heeft een schitterend uitzicht op het terras, de vier smashcourt banen en het miniveldje annex oefenmuur. "Als er vandaag geen nieuwe zijn aangemeld tellen we momenteel op de kop af 269 leden," zegt Peter. "Na een korte dip hebben we de laatste jaren weer aanwas erbij gekregen. Zo is er een clubje jongere mensen van de voetbal deze kant opgekomen." Gedurende het seizoen is de bar elke maandag- tot en met donderdagavond, tijdens competitiewedstrijden, toernooien en overige activiteiten geopend. "Op de eerste maandag in mei houden we een 50+ eendagstoernooi. Een echte gezelligheidsdag waarbij we de deelnemers bijvoorbeeld verwennen met aardbeien met slagroom. Binnenkort hebben we een rikavond en de laatste week van november is ons wintertoernooi, waarbij we nu al méér dan 300 inschrijvingen hebben. Dan hoeven we zelf de hapjes niet klaar te maken want deze worden dan door Fons Dekkers Catering verzorgt en zijn in de tenniswereld erg in trek," lachen Joke en Elma.

Genieten

"Op de tap zit Estaminet en witte trappist van La Trappe. Verder hebben we nog meer speciale bieren en schenken we in de zomer weissbier en is nu Texelse Noordenwiend erg populair." Tegen de honger en voor de lekkere trek zijn er eventueel frites, snacks, tosti's, broodjes kaas, chips, ijs en snoepjes te bestellen. "Bij toernooien sta ikzelf zoveel mogelijk achter de bar," zegt Elma. "Samen met de vrijwilligers proberen we het dan iedereen naar de zin te maken. Dat werken achter de bar proberen we dan zó vrijwillig mogelijk te houden, want ze moeten uiteraard wel het klappen van de zweep kennen." De dames zijn trots op het park en de vrijwilligers: "Het is vaak hard werken, maar we genieten ervan als mensen genieten."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>