Met zijn dertiende boek steekt Ad Christianen de loftrompet over Brabant.
Met zijn dertiende boek steekt Ad Christianen de loftrompet over Brabant. (Foto: Johan Wagenmakers)

Ad Christianen brengt ode aan Brabant

HOEVEN - Na twaalf limerick-bundels over verschillende onderwerpen wilde Ad Christianen zijn eigen provincie eens voor het voetlicht zetten. Van zijn hand is onlangs het boekje 'Brabant' verschenen, waarin hij op leerzame en speelse wijze in vierhonderd rijmen een ode aan Noord-Brabant brengt. Volgens Ad staat N.B. nu eenmaal voor Nergens Beter en de zachte G onder meer voor Groen, Groots, Glimlach, Gezellig, Genieten, Gastvrij, Gemoedelijk, Gul, Groeten en Goeiendag.


Met deze dertiende bundel wil Ad de bewoners informeren, hen wat bij leren en vooral een plezier doen. Het boekje is onderverdeeld in drie gedeeltes. Met 36 limericks besteed hij aandacht aan het kenmerkende van Brabant, gevolgd door een grappige en informatieve reis langs 300 dorpen en steden met daarbij tevens de vermelding van de carnavals- en gemeentenaam. Het schrijven eindigt met 'Bourgondisch Brabant', met 64 rijmpjes uit het leven gegrepen. Aan dit boekje heeft Ad verreweg het meeste werk gehad. "Hier zit heel wat tijd in. Gelukkig heb ik bij de illustraties en de lay-out hulp gekregen. De cover heb ik zelf ontworpen. Samen met mijn vrouw naar Den Bosch voor een Bossche bol, die we hier op de keukentafel hebben gefotografeerd," lacht hij.

Interactief

"Ik heb getracht om alle ingrediënten omtrent Brabant erin te stoppen. Een extra dimensie is dat het boekje ook interactief is. Zo kunnen de lezers zelf liedjes op You Tube opzoeken en afspelen en onder de titel 'Witte Gij Ut?', staan er vragen over Brabant in waarbij je ook zelf de antwoorden kunt opzoeken." Ad verwijst hierbij naar maar liefst 40 liedjes van toen en nu die over onze provincie gaan. In de bundel heeft hij verder twee bekende songs van een alternatieve tekst voorzien. 'Mijn Plek' is een leuke en goede vertaling van Sonneveld's 'Het Dorp' geworden, waarbij Ad terugkeert naar zijn eigen jeugdjaren en met 'Ik krijg een heel tevree gevoel van binnen' van Corry Konings sluit hij Brabant in zijn hart. "De rechten van die liedjes moet je dan uitzoeken en aanvragen, maar van beiden is dat gelukt. Ik heb nu zelfs goedkeuring om ze te spelen en te laten zingen, wat ik graag zou willen," zegt hij.

5000

De vierhonderd limericks zijn informatief, soms grappig, soms serieus en geven een beeld hoe de Brabander leeft, woont, werkt, eet en zijn vrije tijd doorbrengt. De rijmpjes zijn bovendien doorspekt met typisch Brabantse voornamen als Geert, Door en Aldegonda. Ook over zijn eigen woonplaats Hoeven, in carnavalstijd Peejenland, heeft Ad uiteraard een limerick gemaakt:

Van heinde en verre naar het 'Bosbad Hoeven' toentertijd.

Zwemmen en spelen in de openlucht, bekend, wereldwijd.

En dan het voormalige groot seminarie 'Bovendonk'

waar menige leerling priester in gedachten verzonk.

Huib raakte verliefd op Frenske, het was 'n mentale strijd.

"Na 'Brabant' maak ik even een pas op de plaats. Ik heb nu in dertien bundels totaal 4850 limericks gemaakt en wil uiteraard de 5000 nog wel volmaken. Dat gaat volgend jaar zeker gebeuren met nog een editie zonder vast thema," verklapt Ad alvast.

Topdag

"In alle bescheidenheid vind ikzelf dat ik er trots op mag zijn. Van de uitgeverij krijg ik de indruk dat ze ook heel tevreden zijn, want ik kreeg goede beoordelingen. Het is een handig en informatief boekje over Brabant met niet alleen flauwekul maar zeker ook serieuze 'kul'. Deze zaken zijn in elk geval vastgelegd voor het nageslacht. Brabant is een aansprekend onderwerp. Eigenlijk zou iedereen deze bundel in huis moeten hebben. Als je dit boekje leest met de muziek erbij én een Bossche bol dan heb je echt een topdag," lacht Ad tot slot.

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>