Voorspelbaarheid is aan de veelzijdige Mimi niet besteed. Liever dan met een boek, wilde ze met haar gitaar op de foto. FOTO ELS ROMMERS
Voorspelbaarheid is aan de veelzijdige Mimi niet besteed. Liever dan met een boek, wilde ze met haar gitaar op de foto. FOTO ELS ROMMERS (Foto: Els Rommers )

Schrijversduo Mimi en Peter completeert trilogie

HOEVEN – Wie schrijf die blijft! Dat bewijzen Mimi en Peter van Waterschoot van der Gracht die zojuist het derde deel van hun historische familietrilogie uitgegeven hebben. Met hun kwieke voorkomen, scherpe geest, hun drukke agenda en een bucketlist vol toekomstambities rekenen zij af met het imago van de stereotype senior die achter de spreekwoordelijke geraniums verdwijnt. Met zichtbaar plezier vertelt het koppel over hun nieuwste pennenvrucht…


DOOR ELS ROMMERS

"De drie delen zijn zelfstandig te lezen", maakt Peter meteen bij aanvang duidelijk. Hij gebaart niet zonder trots naar de trilogie die op tafel ligt. "We nemen de lezers mee op reis door de geschiedenis van de familie Hontelez die haar geluk in Oudewater en omgeving beproeft in de horeca en daarbij voor de nodige uitdagingen komt te staan. Deel één start in 1860, deel drie eindigt in 1990. Dat is een flinke tijdspanne, waarin zowel de wereld als haar bewoners, en dus ook onze hoofdpersonages, een grote ontwikkeling doormaken."

Drie generaties
"We beschrijven de levens van drie generaties", vult Mimi hem aan. "In ieder deel zit een behoorlijke portie drama, maar ook humor. Ook gebruiken we veel dialogen, dat houdt het verhaal levendig. Dat vinden lezers prettig, zo blijkt uit positieve reacties die we al hebben gekregen. Als rasechte toneelschrijvers zijn we ook niet vies van plotwendingen", geeft Mimi prijs. "Maar daarover verraden we hier natuurlijk niets", laat ze er lachend op volgen.

Familierelaties
De grove verhaallijn wil het duo wel vertellen. "Deel één gaat over Huub den Bels. Hij komt uit Brugge en wordt in Oudewater gezien als een vreemde eend in de bijt. Hij wordt verliefd op Nel en samen starten ze een logement in Oudewater. Aanvankelijk blijft het huwelijk kinderloos. Als er toch kinderen komen, zet dit hun relatie onder druk. Ondertussen groeit hun logement uit tot een serieus horecabedrijf. Huub zoekt zijn heil bij een andere dame en de vraag is of Nel en Huub het samen redden. Deel twee is vanuit het perspectief van zoon Pieter geschreven. Die staat inmiddels aan het roer van de horecagelegenheid en komt in botsing met vader Huub die het allemaal beter meent te weten."

Derde deel
"In Marjan en de terugkeer van Job krijgt de lezer een inkijkje in het leven van de kleindochter van Pieter. Dit deel speelt zich af in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Marjan wordt verliefd op de oudere Job die door de holocaust zijn familie heeft verloren. Als het noodlot opnieuw in zijn leven toeslaat, dreigt hij Marjan mee te slepen. Ze vindt steun bij haar vader die haar uiteindelijk meeneemt naar Spanje. Daar lijkt ze een tweede kans op de liefde te krijgen. Grijpt ze die of kiest ze voor haar vertrouwde leven in Oudewater?"

Waargebeurde verhalen
Het lijdt geen twijfel dat de twee schrijvers ontzettend veel plezier hebben beleefd aan het schrijfproces. "Hoewel bij ons de pannen soms van het dak gaan, hoor", bekent Mimi met een knipoog. "Deel één en deel drie zijn geïnspireerd op verhalen die Peter decennia geleden al heeft gepubliceerd. Hij heeft jaren in Oudewater en omgeving gewoond en heeft geschiedkundige feitjes, bestaande personages en locaties met dichterlijke vrijheid in dat verhaal verweven. Net als bij toneelstukken die we vaak in opdracht hebben hertaald, moesten ook de oude versies van Peter in een modern jasje gestoken worden. Daarbij waren we het over sommige dingen soms pertinent oneens, maar, zoals altijd, kwamen we er uit en is het resultaat beter geworden."

Bestellen
Over ieder deel van de trilogie heeft de Nicci French van Halderberge, zoals Mimi en Peter ook wel worden genoemd, steeds een jaar gedaan. Betekent dit dat er volgend jaar weer een boek van hun hand te verwachten is? "We hebben al wel plannen", biechten Mimi en Peter stralend op. "Dat wordt dan wel een ander genre. Maar de trilogie is nog maar net af, dus eerst even bijkomen!"
Dat zal echter, gezien de energie die de twee echtelieden nog hebben en het plezier dat ze aan het schrijven beleven, niet lang duren…

U kunt de trilogie bestellen via de boekhandels of www.boekscout.nl

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>