Koken zonder pakjes en zakjes door mannen.
Koken zonder pakjes en zakjes door mannen.

Man en pan, nooit te oud om te leren

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

HOEVEN - In de afgelopen acht weken hebben vier mannen in het Punt les gekregen in de basis van het koken. Deze heren durfde het avontuur in de keuken, onder begeleiding van Tilly Ghuijs, wel aan. Doel voor deze heren was om met meer smaak eten te kunnen bereiden en ook eens voor een ander te kunnen koken.

Zonder pakjes en zakjes

Elke week kwamen de heren bij elkaar en onder het genot van een kopje koffie, werden de menu's doorgenomen. Zo werd er iedere dinsdag meerdere gangen bereid om zo een volwaardige maaltijd op tafel te zetten. Zonder pakjes of zakjes. Elke heer kon hierbij ook zijn eigen wensen aangeven wat hij nog zou willen leren maken. Zo is er een nasi maaltijd gemaakt, sudderlapjes, garnalencocktail en kippensoep. Aan het einde van de les werd er gezamenlijk gegeten. Wim: "Ik heb handige dingen geleerd die het makkelijker maken in de keuken. Hierdoor heb ik meer zelfvertrouwen in het koken gekregen. In plaats van kant en klaar maaltijden kook ik nu toch zo'n drie keer in de week voor mezelf."

Aanpoten

De laatste les mochten de heren een gast uitnodigen om te laten zien wat zij hadden geleerd. Hierdoor was de tafel lekker gevuld en stond er een mooi viergangenmenu op de sjiek gedekte tafel. Dit was volgens deelnemer Anthony wel even aanpoten: "Het was een hartstikke leuke afsluiting maar wel even aanpoten. Voor vier man in de keuken koken is wel te overzien, maar voor negen man is echt wel hard werken". Het harde werken werd beloond, de reacties van de gasten waren lovend.

Aan de slag

Beide heren geven aan dat hun kookavontuur een groot succes is geweest. Anthony: "Thuis heb ik al een aantal van de menu's geprobeerd. Mijn gezin vindt het heel erg leuk dat ik deze cursus heb gevolgd." Ook Wim is positief. "Zelf aardappels schillen is zo veel lekkerder dan de aardappels die je uit een plastic zak in twee minuten opwarmt. Ik word er steeds meer eigen mee nu ik meer experimenteer in de keuken." Anthony heeft met afgesproken thuis één dag in de week voor zijn vrouw te koken en Wim denkt er over na om met Kerst voor zijn dochter te koken. Alle vier de heren zijn zo enthousiast dat de cursus in januari een vervolg zal krijgen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief