Het Don KosakenChor Russland tijdens een optreden in Hamburg in 2016.
Het Don KosakenChor Russland tijdens een optreden in Hamburg in 2016. Foto: Monique Liet

Don KosakenChor Russland in de Basiliek

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Na eerdere optredens van Dana Winner en de Mastreechter Staar organiseert Kiwanisclub Halderberge/Rucphen weer een bijzondere concertavond in de Basiliek van Oudenbosch. Op donderdag 12 december treedt het Don KosakenChor Russland, een graag geziene gast op de internationale concertpodia, op. De opbrengst is evenals voorgaande jaren bestemd voor kerstpakketten voor de minima in de gemeente Halderberge en Rucphen.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Het is de evenementencommissie van Kiwanis, bestaande uit Danny van Rijswijk, Denie de Jong, Willy Dircken en Jan Oomen, weer gelukt om een sprekende naam voor een exclusief concert naar Oudenbosch te lokken. "De Basiliek is toch een unieke locatie voor dit soort evenementen. Vermeld in het artikel nadrukkelijk dat het de échte zijn hoor en géén namaak," drukken Oomen en Dircken uw verslaggever op het hart. "Mensen kunnen er van overtuigt zijn dat het koor opgericht is in de Russische Federatie en bestaat uit in Rusland woonachtige, professionele zangers." Zo heeft het koor onder meer al opgetreden in het Witte Huis, het Concertgebouw in Amsterdam, Dom Muzika in Moskou en meerdere bekende 'hallen' in Duitsland.

Muzikale belevenis

In de persoon van Marcel 'Nicolajevich' Verhoeff, heeft het koor wel een Nederlandse chef-dirigent, die geboren is in het Zeeuwse Wolphaartsdijk. Het uit twintig man bestaande koor wordt begeleid door het zes-koppige Instrumental Soloist Ensemble 'Philarmonia', die authentieke Russische volksinstrumenten als bayan, balalaika en domra bespelen. Russisch-orthodoxe gezangen en ballades worden deze avond afgewisseld met bekende en - in het westen - nog onbekende Russische volksliederen. De combinatie van zang en volksinstrumenten, staat zeker garant voor een meeslepende muzikale belevenis.

Tweede goede doel

"We hopen op en verwachten net als voorgaande jaren zo'n 950 bezoekers. De Basiliek moet weer helemaal vol," zeggen Oomen en Dircken, "De opbrengst is weer voor 100 kerstpakketten voor de absolute minima in Rucphen en Halderberge." Omdat het dit jaar voor Kiwanis Halderberge/Rucphen een lustrumjaar is, ze bestaan 20 jaar, hebben ze in Clini Clowns een tweede goede doel, waaraan ze bij hun overige activiteiten zoals de oesterproeverij en het wijnproject, ook geld hebben gedoneerd. "We hebben de Clini Clowns ook al een dag bij een zorgcentrum laten komen."

Nieuwe leden

Kiwanis is een wereldwijde, van oorsprong Amerikaanse, organisatie van vrijwilligers die zich inzetten voor het verbeteren van de wereld. "Toch spelen we met de gedachte om de oorspronkelijke tradities wat los te laten en wat méér moderner en trendy te worden. We zijn dan ook op zoek naar jongere mensen die lid willen worden om zo te komen tot een nieuwe of andere vorm. Een organisatie waar men zich thuis voelt en er bijvoorbeeld ook gezinsactiviteiten zijn. Als je zoals wij ouder wordt, wordt ook je netwerk kleiner en dát netwerk behouden is goed," spreken Oomen en Dircken zich verder uit. "Maar deze concerten doen we met veel plezier en we hebben nog zat ideeën."

Wiener Sängerknaben

Een van die ideeën wordt in maart 2020 al werkelijkheid. De commissie is er namelijk in geslaagd om de Wiener Sängerknaben naar Oudenbosch te halen. "Dat is echt uniek voor Nederland en voor ons wel het maximale. Omdat ze in maart al in Gent optreden, was het in de combi voor ons haalbaar." Dit heeft geen gevolgen voor de concertreeks op het einde van het jaar, want op 17 december 2020 staat er weer een topact in de Basiliek, waarvan ze de naam nog niet prijs (kunnen) geven.[l]

Kaarten voor het Don KosakenChor Russland kunnen besteld worden via www.kiwanis.nl/halderberge



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief