William Vermunt van de Samenstichting en wethouder Jan Mollen wijzen de plek aan waar de tafels komen.
William Vermunt van de Samenstichting en wethouder Jan Mollen wijzen de plek aan waar de tafels komen. (Foto: Johan Wagenmakers)

Picknicken niet alleen aan, maar ook in het water

STAMPERSGAT - Met het plaatsen van tien zogenaamde waterpicknicktafels zet Stampersgat weer een stap in de verdere ontwikkeling van het recreatieve gebied aan de haven. Enkele jaren geleden is in een toekomstvisie van het dorp, naar een initiatief van de Samenstichting Stampersgat, vastgelegd dat het water hierbij een belangrijke rol moet gaan spelen. Begin volgend jaar worden de tafels geplaatst, waarna in 2021 de aanlegsteigers vernieuwd worden.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

De waterrecreatie in Stampersgat is een onderdeel van het regionale recreatieproject 'Waterpoort'. Ondanks dat het dorp geheel langs het water gebouwd is, heeft Stampersgat enkel maar bij de aanlegsteiger in de Havenstraat een directe en vrij toegankelijke verbinding met het water. Het (door)ontwikkelen van dit gebied voorziet in het realiseren van een ontmoetingsplek waarbij natuur en water de mensen en hun cultuur samenbrengen. Door architectenbureau Ro&Ad is een daartoe een plan uitgewerkt waarbij tien waterpicknicktafels een centrale rol gaan spelen. Het initiatief voor dit zogenaamde 'Dorpsplein aan het water' is in 2015, in het kader van het integrale dorpsontwikkelplan (idop), genomen door de Samenstichting Stampersgat. "Bij de aantrekkelijkheid van het dorp vinden wij dat we hierbij het water meer moesten gaan betrekken," zegt voorzitter William Vermunt van de Samenstichting.

Aantrekkelijke plek

"Aan de haven is de laatste jaren al best veel gebeurd: zo heeft Bernardus Wonen destijds twee picknicktafels geschonken, is er een watertappunt geplaatst in samenwerking met Brabant Water en heeft de gemeente Halderberge een toeristisch informatiebord geplaatst," vertelt hij verder. Onder leiding van de architecten Ro&Ad zijn er in 2017 met alle direct betrokkenen, zoals school, omwonenden, eigenaar van de veerpont en de ondernemersvereniging, sessies gehouden om zaken te ontwikkelen die passen bij deze bescheiden plek aan het water om het uiteindelijk een mooie en aantrekkelijke plek voor inwoners én passanten te laten zijn, wat bovendien door iedereen gedragen wordt. "Nu komen er dan tien picknicktafels bij. Eerst hebben we alle bezwaren weggepoetst en daarna de vergunning pas aangevraagd. De planning is nu om in het vroege voorjaar van volgend jaar een en ander uit te voeren."

Voeten in het water

De tafels meten drie bij drie meter, krijgen een vaste opstelling, maar kennen wel niveauverschillen. Ze zijn te bereiken via diverse aanlegsteigertjes. "Op deze wijze zit je straks letterlijk met je voeten in het water en kun je van tafel naar tafel springen als je wilt," lacht William. Het wordt een verblijfs- en ontmoetingsplek, ze zijn te gebruiken als kano- en vissteiger, als een podium voor optredens, als kunstwerk, als (dorps)eetplek en in de winters als schaatsplek en koek en zopie. De aanjager van dit recreatieve gedeelte van het dijkdorp. De kosten worden betaald door sponsoring van lokale ondernemers, door een financiële bijdrage van de Economische Koepel Halderberge (EKH) en een donatie vanuit het Coöperatiefonds Rabobank West-Brabant Noord. "We zitten nog met een klein gat op onze begroting, maar hopen én verwachten dit op tijd te kunnen dichten."

Aanlegsteigers

De Samenstichting zorgt voor de realisatie en de vergunningen. Na realisatie neemt de gemeente het onderhoud en het beheer over. In 2021 worden de aanlegsteigers onder handen genomen en compleet vervangen, waardoor de totale locatie weer up-to-date is. "Met het vervangen van de aanlegsteigers gaan we zeker niet de recreatieve vaart uitbreiden, maar wel de mogelijkheid creëren dat iets grotere boten straks hier ook aan kunnen meren," zegt verantwoordelijk wethouder Jan Mollen. "Er komt steeds meer beweging in Stampersgat. Dit gebied aan de haven is één van de mooiste plekken van het dorp," aldus William.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Inventory Analyst

Roosendaal

(Assistent) ZAGER vanaf 18 jaar

Werkendam

Software Engineer

Raamsdonksveer

Assistent Machine Operator

Baarle-Nassau

Correspondent m/v

Steenbergen (Zundert en Etten-Leur)