Jobke schoof bij maar liefst veertig gezinnen, instanties en verenigingen aan voor het diner.
Jobke schoof bij maar liefst veertig gezinnen, instanties en verenigingen aan voor het diner.

'Vertrek van burgemeester kwam vooral plotseling'

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - Jobke Vonk-Vedder heeft per direct haar taak als burgemeester van Halderberge neergelegd. Voor met name het college betekent dit dat er snel geschakeld moet worden. Toch overheerst bij B&W vooral het gevoel van waardering voor haar inzet voor Halderberge gedurende de afgelopen drie jaar en respect voor de ongetwijfeld moeilijk beslissing om de knoop door te hakken.

Dinsdagavond 26 november stelde de vertrouwenscommissie de rest van het college en de raadsleden op de hoogte van het feit dat Jobke Vonk-Vedder per direct zou vertrekken als burgemeester van de gemeente Halderberge. "Dat het ambt haar de laatste tijd zwaar viel hebben wij uiteraard echt wel gemerkt", zo vertelt wethouder en loco-burgemeester Thomas Melisse. "Het was vooral het moment, en dan het abrupte eigenlijk, dat ons deed verbazen."

Diner

Melisse geeft aan grote waardering te hebben voor Vonk-Vedder: "We hebben als college heel veel waardering voor de manier waarop zij drie jaar geleden de kernen en haar inwoners in hoog tempo en vol enthousiasme leerde kennen. Ze schoof bij maar liefst veertig gezinnen, instanties en verenigingen aan voor het diner. Ze streefde ernaar om in sneltreinvaart een enorme verbondenheid met de inwoners te creëren en dat is haar zeker gelukt." In haar verklaring geeft Jobk Vonk-Vedder aan dat ze vanwege haar gezondheid en gezin in combinatie met de hoge werkdruk moest besloten het ambt als burgemeester per direct neer te leggen.

'Gezondheid en gezin
zijn altijd belangrijker
dan werk'

"Jobke had precies voor ogen hoe ze ambt wilde vervullen. Tot in de puntjes en zeven dagen per week. Anders zou ze denk ik het gevoel hebben tekort te schieten. Het zal een enorm moeilijke keuze zijn geweest, maar ik denk dat deze beslissing ook is ontstaan vanuit de verbondenheid met de burgers." Melisse geeft aan alle begrip te hebben voor de keuze van Vonk-Vedder waar het gezin en gezondheid betreft. "Gezin en gezondheid zijn in alle opzichten belangrijker dan werk. Of het nu in de publieke sector is of niet. Dat is ook precies mijn opvatting in het leven."

Zware taak

Vonk-Vedder gaf aan dat ze hoopt aanwezig te zijn op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Halderberge. Verder laat ze haar werkzaamheden helemaal los. Melisse neemt nu als loco-burgemeester haar taken voorlopig waar. "Absoluut geen ideale situatie, want dit is niet wat je er zomaar even bij doet. We hebben heel bewust de keuze gemaakt om van vier naar drie wethouders te gaan, maar dat betekent wel dat we allemaal een bomvolle portefeuille hebben. Je hebt als gemeente gewoon een burgemeester nodig. Voor eventjes kan het wel, maar hopelijk niet langer dan twee weken. Dat is niet in het belang van de gemeente."

Feestperiode

Zijn taak als loco-burgemeester neemt Melisse serieus. "Komende week hoopt een inwoner honderd jaar te worden, die verdient gewoon onze aandacht. Evenals de negentig 50-jaar gehuwde echtparen die naar het gemeentehuis kwamen. Representatief gezien is het geen ideaal moment, bestuurlijk gezien is het ergens prettig dat er in de feestperiode enkele weken geen besluiten worden genomen."

Zoektocht

Melisse hoopt dat er op korte termijn een waarnemer wordt aangesteld. "Dat kan snel gaan. De commissaris heeft een aantal waarnemers paraat. De zoektocht naar een nieuwe burgemeester wordt door de vertrouwenscommissie gestart. Totdat er weer een vaste burgemeester zit, zal een maand of zes in beslag nemen. Tot die tijd doen we allemaal ons best om het goed te laten verlopen. Daar kunnen de inwoners zeker van zijn", besluit de loco-burgemeester. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief