Een volle zaal van La Plaza tijdens de achtste editie van de jaarlijkse kerstmarkt. Foto: Johan Wagenmakers
Een volle zaal van La Plaza tijdens de achtste editie van de jaarlijkse kerstmarkt. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

Drukbezochte kerstmarkt in Stampersgat

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

STAMPERSGAT - Een van de eerste van de vele kerstmarkten was dit weekend te vinden in Stampersgat. Afgelopen zaterdag werd deze daar voor de achtste keer door het plaatselijke kerstcomité georganiseerd. Anders dan in voorgaande jaren werd deze niet in het voormalige kerkgebouw gehouden, maar in zaal La Plaza. Mede door het overvolle programma qua optredens en de vele bezoekers is het een erg drukke en gezellige avond geworden.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Doordat het kerkgebouw dit jaar niet gebruikt kon worden en de organisatie het belangrijk vond om het evenement toch door te laten gaan, is er voor gekozen om deze in zaal La Plaza te houden. Vrijwilligers hebben in de dagen voorafgaand aan de jaarlijkse kerstmarkt de feestverlichting in het dorp weer opgehangen, wat uitnodigt en en sfeervol effect geeft. Om zes uur gaan de deuren open en vrijwel meteen stromen bezoekers en belangstellenden binnen om een voorproefje van de kerstsfeer op te snuiven. Bij de ingang staat een opblaasbare kerstman de bezoekers op te wachten, waarna kleurrijke lampen de mensen leiden naar de entree van zaal La Plaza. Bij binnenkomst is het gezellig warm en hangt er een feestelijke stemming. Wel is het een drukte van belang: langs de kant staan kraampjes, koren en orkesten wisselen elkaar af met optredens, bezoekers banen zich een weg langs de aangeboden koopwaar en de kerstman deelt allerlei lekkernijen uit.

Pittenzakjes gooien

We zien standjes met warmtezakken, paranormale artikelen en gefiguurzaagde houten verlichte gebouwen. Verder worden er uiteraard veel kerstartikelen en aanverwante spulletjes te koop aangeboden zoals kerststalletjes, kransen, beeldjes en lichtjes. Er worden lootjes verkocht en er kan met pittenzakjes worden gegooid. Verenigingen doen mee om de clubkas te spekken of gewoon voor de gezelligheid. Edith uit Roosendaal verkoopt handgemaakte sieraden. "Samen met mijn man Cees ontwerpen en maken we deze zelf. Voel maar, ze zijn uniek en vederlicht," zegt ze. Ondanks (of dankzij) de drukte worden er toch goede zaken gedaan. "Alles onder controle en het is gezellig druk," roept mede-organisator Ad van Laarhoven van Zaal La Plaza in het voorbijgaan.

Optredens

Tussentijds waren er vele optredens van diverse koren en orkesten: het jeugdorkest van harmonie St. Cecilia, het Gemengd Koor Vox Populi, het gezelligheidskoor De Kreunende Tram, het blaasensemble het Kerst Nog Net en het Zeemanskoor De Kreekrakkers met een gastoptreden van Ilse Luijten-Laros. Allen hadden hun repertoire aan de tijd van het jaar aangepast. Na afloop van de kerstmarkt zo rond de klok van negen, was er nog een gezellige after-party met muziek van de band Kings Road.

Druk

Alle goede bedoelingen van de organisatie ten spijt, vindt een gedeelte van de deelnemers en bezoekers de ruimte van zaal La Plaza niet zo geschikt voor een kerstmarkt van deze omvang. "Ik heb begrepen dat het dit jaar in de kerk niet kon. Laten we blij zijn dat de kerstmarkt er toch in elk geval nog is, al is het inderdaad wat inschikken hier," merkt een mevrouw op. "Schrijf maar op dat het zo eigenlijk niet kan, het is véél te druk voor deze ruimte", laat een andere mevrouw weten.

Verdeeld

Sommige bezoekers gaan al weer snel huiswaarts: "Dit slaat echt nergens op, het is daar gewoon veel te klein voor zo'n evenement," roept een man wijzend naar de ruimte die hij zojuist verlaten heeft. Dat de zaal wellicht te klein is en dat het wel erg druk is wordt door sommigen ook als goed ervaren: "Dat er té veel mensen zijn, is ook wel weer positief toch, als teken dat het aanslaat." Hoewel de meningen duidelijk verdeeld zijn is een ding na deze avond wel helder geworden: Stampersgat is in alle opzichten klaar voor het kerstfeest.

De Kreunende Tram verzorgt een van de optredens tijdens de zeer druk bezochte kerstmarkt in zaal La Plaza. Een uitgebreid verslag van deze eerste kerstmarkt in onze gemeente is te vinden op bladzijde 5. Foto: Johan Wagenmakers


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief