Afbeelding

Heleen van Rijnbach-de Groot niet onbekend met Halderberge

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - Heleen van Rijnbach - de Groot is beëdigd als waarnemend burgemeester van de gemeente Halderberge. Eigenlijk had ze twee jaar geleden besloten van haar welverdiende pensioen te gaan genieten, maar toen commissaris van de Koning Wim van de Donk haar vroeg om bij te springen in Halderberge, wilde ze geen nee verkopen. Ze is dankzij de nodige samenwerkingsverbanden waar ze deel van uitmaakte bekend met de gemeente Halderberge en woont op steenworp afstand. "Ik wilde het gewoon doen en daarna is het eigenlijk ook een grote eer als ze je vragen", zo zegt ze.

Van Rijnbach is zeer zeker geen onbekende binnen de politiek. Ze begon in 1978 haar politieke carrière als gemeenteraadslid voor het CDA in de gemeente Driebergen-Rijsenburg. In 1993 ging ze daar aan de slag als wethouder. Vier jaar later werd ze benoemd als burgemeester van Rozendaal. In 2000 ging ze dat ambt vervullen in de gemeente Bunnik. In 2008 werd zij benoemd tot burgemeester van de gemeente Etten-Leur. Daar ging ze twee jaar geleden met pensioen.

Voornemen

"Ik had destijds besloten dat ik zou gaan genieten van mijn vrije tijd", zo vertelt ze daags na haar aanstelling tot waarnemend burgemeester van Halderberge. "Het was een onverwachte vacature en ik werd ervoor gevraagd door de commissaris van de Koning. Mijn voornemen om niet meer te gaan waarnemen heb ik laten varen, omdat het om Halderberge ging. Een mooie gemeente, een fijn college en een goede gemeenteraad. Daarnaast is het voor mij vlakbij", aldus de waarnemend burgemeester, die nog steeds woonachtig is in Etten-Leur.

Adviseur

Volgens Van Rijnbach heeft de commissaris van de Koning haar geen specifieke opdracht meegegeven voor haar tijd in Halderberge. "Ik ben geen crisismanager. Dat is hier ook niet nodig", zegt ze. "Zoals gebruikelijk hebben we wel gesproken over integriteit naar jezelf toe." Mede in lijn daarvan heeft Van Rijnbach besloten haar functie als adviseur om te komen tot een nieuwe adviesraad sociaal domein neer te leggen. "Ik ben pas net gestart met de werkzaamheden en recent heeft het eerste gesprek met de Seniorenraad Halderberge en de Wmo-raad plaatsgevonden. Ik had erg veel zin in deze opdracht, maar toch heb ik gemeend te moeten stoppen met mijn taak als adviseur."

Nieuwe burgemeester

Van Rijnbach heeft er vertrouwen in dat de vertrouwenscommissie tegen de zomer een nieuwe burgemeester heeft gevonden. De vertrouwenscommissie komt binnenkort met een profielschets en aan de hand daarvan kunnen de eerste gesprekken met potentiële kandidaten opgestart worden. Tot die tijd zal Van Rijnbach naar eigen zeggen haar uiterste best doen om Halderberge zo goed mogelijk te besturen. 

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief