Afbeelding
Foto: Arriva

Van bus- tot flexvervoer: West-Brabant wil alles in één app

Door: Amber Kuijs algemeen

HALDERBERGE - Eén app waarin je het openbaar-, flex en alternatief vervoer kan zien. Dat is wat de provincie in West-Brabant voor 2023 wil creëren. Met deze gedeelde mobiliteit moeten reizigers snel(ler) op grotere bestemmingen in Brabant zijn. 

In 2023 lopen de huidige afspraken over het openbaar vervoer af. De provincie, de zestien gemeenten, het regionaal samenwerkingsverband (RWB) en het Reizigersoverleg willen samen een gezamenlijk systeem vormgeving. Het is de bedoeling dat de reiziger gebruik kan maken van de reguliere bus of trein, flexvervoer, met iemand meerijden of een ander alternatief. Een keuze maken uit deze gedeelde mobiliteit kan dan via een app. 

Ook wordt het ingezet op de persoonlijke afwegingen van de reiziger. Zo kan er worden gekozen voor een reis met de minste CO2-uitstoot of een goedkopere route. Daarnaast wordt er gekeken naar het integreren van WMO-vervoer, dat is voor burgers die hun eigen vervoer niet meer zelfstandig of met hulp van familie of vrienden kunnen organiseren.

Alternatieven
Op de drukste routes in West-Brabant blijven buslijnen gewoon meerdere keren per uur rijden. "Maar op rustigere en minder rendabele routes werken we alternatieven uit die passend zijn voor de inwoners", legt Patrick van der Velden, voorzitter RWB, uit. "We kijken nadrukkelijk naar hubs waar verschillende vormen samenkomen. Iedereen moet voor een aantrekkelijke prijs gebruik kunnen blijven maken van een vervoersmogelijkheid." Het is niet de eerste keer dat het gekeken wordt naar gedeelde mobiliteit. In diverse gemeenten in de West-Brabant zijn al verschillende pilots gaande. Denk hierbij aan Bravoflex, het flexibele bussysteem in Moerdijk en Roosendaal en de Ridesharing App in Moerdijk.

Met het ov-systeem moeten de keuzemogelijkheden toenemen. De vervoersvormen en de hoeveelheid hangt af van de locatie en de vraag naar vervoer. Het idee is dat de reiziger met maximaal één overstap het dichtstbijzijnde stations in Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom of 's-Hertogenbosch kan bereiken. Zo is de reiziger snel(ler) op de grotere bestemmingen. "Deze belofte geldt ook voor reizigers uit de kleinste kernen en buurtschappen omdat we het systeem van gedeelde mobiliteit voor iedereen toegankelijk maken."

In september moet duidelijk zijn welke vormen waar in West-Brabant gaan rijden vanaf 2023. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief