De variant wint van het tweede team van Cema De Vaste Zet.
De variant wint van het tweede team van Cema De Vaste Zet. Foto: Pixabay

De Variant sluit jaar winnend af

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - In de zesde ronde van de nationale damcompetitie (klasse 2D) heeft damvereniging De Variant uit Oudenbosch een nipte overwinning behaald tegen het tweede team van Cema De Vaste Zet uit Geleen. Dat was een opsteker voor de Oudenbossche dammers, die nog geen bijzonder goed seizoen achter de rug hebben.

De Variant startte de wedstrijd sterk. Jan van Beeck viel voor de tweede keer dit seizoen in en trof op bord 9 de ervaren dammer Clemens Crucius. Na 26 zetten speelde Clemens een foutieve zet, waarna Jan dam kon halen en de eerste twee punten voor De Variant noteerde. Niet veel later won ook Jan de Wolf. Zijn tegenstander gaf onnodig een schijf cadeau, waarna Jan met nauwkeurig spel de partij naar winst afwerkte. Na remises van Rob van Lien, Franklin Denissen en Johan Konings was het 7-3 voor De Variant en leek de winst binnen handbereik. De wedstrijd werd echter toch nog spannend.

Mark Klaassen heeft dit seizoen zijn draai nog niet goed gevonden. Hij had deze competitieronde grote moeite met Dré Peeters, ondanks het grote ratingverschil. In het vroege eindspel overzag Dré echter de winstmogelijkheden en wist Mark toch nog de remise binnen te halen. Ondertussen remiseerde Jan Kerkhofs zonder al te veel problemen tegen Renaud Brave. Martin de Wolf had vandaag zijn handen vol aan topscorer Krzysztof Juszczak. De stand bleef echter voor beide spelers binnen de remisemarge en na 56 zetten werd dan ook een gelijkspel overeengekomen.

Winst
De Variant had op dat moment nog maar één punt nodig om de winst binnen te halen. Dat bleek echter nog niet vanzelfsprekend. Daniëlla de Vos had een goede partij gespeeld tegen Genadij Shapiro – één van de sterkere spelers van het Geleense team. In het late middenspel kwam Daniëlla echter meer en meer onder druk te staan, waarna ze haar meerdere in de Duitser moest erkennen. Alle ogen waren vervolgens gericht op Mark de Wolf, die een sterke partij speelde tegen Bert Verton. Mark kwam beter en leek op winst af te stevenen. Op de 44e zet maakte Mark echter een misrekening en de kansen waren 180º gekeerd: winstmogelijkheden voor Bert. Mark vocht als een wolf en maakte zijn naam waar door een sluw offer waarmee remise uiteindelijk onoverkomelijk was. De Variant kon in haar handen knijpen met een minimale 11-9 winst, waarmee het tiental één plaats is gestegen in het klassement, naar een degelijke vijfde plaats.

Programma
De volgende wedstrijd is alweer op 4 januari in Tilburg tegen het combinatieteam van Dammend Tilburg en DAM Dongen. Zaterdag 28 december staat het jaarlijkse kersttoernooi op het programma voor leden en oud-leden. Aanmelden kan tot en met 27 december.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief