Loco-burgemeester Thomas Melisse feliciteert namens de gemeente het echtpaar van Merode. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Loco-burgemeester Thomas Melisse feliciteert namens de gemeente het echtpaar van Merode. FOTO JOHAN WAGENMAKERS (Foto: Johan Wagenmakers)

Rien en Joke al 60 jaar in de echt verbonden

OUDENBOSCH - Op 2 januari was het exact 60 jaar geleden dat Rien van Merode (83) en Joke van Rijen(81) in het huwelijksbootje zijn gestapt. Getrouwd werd er in de gemeente Hoeven en gefeest bij Stroop in Bosschenhoofd wat tevens de feestlocatie was bij hun diamanten huwelijk, waarmee de (levens)cirkel rond is. Loco-burgemeester Thomas Melisse kwam namens de gemeente het paar de felicitaties overbrengen.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS


Rien is geboren en getogen in Zegge, als oudste uit een gezin van acht kinderen. Het wiegje van Joke stond in Hoeven, waar zij tevens het oudste kind was maar dan uit een gezin van vijf kinderen. Ze hebben elkaar leren kennen bij danszaal Harry Geers in Oudenbosch. "Ik had destijds al wel een vriendje die uit Zwijndrecht kwam, maar Rien zei tegen hem 'opzij gij'", lacht Joke hieraan terugdenkend. "Ik zette hem op de trein terug naar Zwijndrecht en voegde hem toe om zich hier nooit meer te laten zien", vult Rien lachend aan. Na twee jaar verkering zijn ze op 2 januari 1960 in Hoeven getrouwd. Gefeest werd er in het café van Kees Stroop in Bosschenhoofd, alwaar op de dag af 60 jaar later ook hun diamanten huwelijk werd gevierd.

Chauffeur

Landgoed de Wildert in Bosschenhoofd werd hun eerste thuishaven. Dit was in de jaren vijftig van de vorige eeuw aangekocht door de gemeente Dordrecht als vakantie- en conferentieoord. Het echtpaar woonde daar in. Joke deed huishoudelijke taken en Rien werd tuinman. Maar Rien was van huis uit vrachtwagenchauffeur en niet gelukkig met dit werk. "Ik hoorde elke vrachtwagen voorbij rijden, wist zelfs welk merk het was en daar kwam bij dat die bomen nooit iets terug zeiden. Nee, dat was niks voor mij." Daarop besloot het echtpaar te gaan verhuizen, kocht een huisje in de Molenstraat in Oudenbosch en Rien kon daarna zijn werk als chauffeur oppakken. Daarbij heeft hij veel op het buitenland gereden. "De tijd was geheel anders. Je kreeg vrachtbrieven en geld mee en hup rijden maar. Zo leerde je de weg wel overal kennen." Als chauffeur heeft Rien veel gezien en is op veel plekken geweest zoals Finland, Zweden en veel landen in West-Europa, maar ook in het Oostblok. "Dan kreeg je een zogenaamde VOPO mee, die overal mee naartoe ging. Leuk was om deze dan een beetje voor de gek te houden."

Elftallen

Uit het huwelijk zijn drie kinderen geboren, waaronder een tweeling. "Het zijn alle drie zondagskinderen," zegt Joke. "Ja," merkt Rien op, de tweeling is geboren tussen twee aardbeienvrachten door." Op hun beurt hebben de kinderen gezorgd voor acht kleinkinderen en tien kleinkinderen. "We zijn met twee man begonnen en nu hebben we twee elftallen en nog één reserve," lacht Rien daarbij. Joke heeft na haar huwelijk de zorg over de kinderen gehad, maar later ook nog 13 jaar gewerkt als huishoudster bij Sint Anna en 23 jaar de bloemen in de basiliek verzorgd. Jarenlang heeft het gezin op de camping in Renesse gestaan. "We zijn begonnen met een geleende tent, dat beviel zo goed dat we een kleine caravan kochten, daarna een tourcaravan en tenslotte een luxe stacaravan. Onze kinderen hebben een geweldige jeugd gehad en kwamen zeker niks tekort," vertelt Joke. "Als Rien weer eens een weekje weggeweest was, doken ze in zijn tas om te kijken wat hij meegebracht had."

Brood

Rien kon op 59-jarige leeftijd met de VUT en geniet al bijna 25 jaar van zijn pensioen. Daarbij is hij nog erg actief en behulpzaam voor iedereen. Met de aangeschafte boot 'de Njord' hebben Rien en Joke daarna heel veel gevaren. "We hebben veel gezien en zijn met de boot op veel plekken in Zeeland en België geweest. Je kunt bovendien gaan liggen waar je wilt. Hoogtepunten van het varen waren toch wel met Sinterklaas als pakjesboot én de tochtjes met de gehandicapten." Naast varen zijn ze er ook veel met de camper op uit getrokken en de laatste jaren overwinteren ze steevast, mede vanwege de gezondheid, in Portugal. Het echtpaar is dankbaar voor hun leven. "Als ik nu achttien jaar was deed ik weer hetzelfde," zegt Rien. "Oh ja, we hebben zeker wel eens woorden gehad hoor. Rien was weer eens doorgezakt en kwam veel te laat thuis,' zegt Joke. "Zij gooide met brood, ik bukte en zei raakte haar vader ha ha," gaat Rien verder. "We hebben een prachtig leven gehad en veel kunnen genieten." lachen ze tot slot.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief