De volledige cast van het blijspel 'De Schoonmaaksters'. Staand links regisseur Herbert Mouwen.
De volledige cast van het blijspel 'De Schoonmaaksters'. Staand links regisseur Herbert Mouwen. (Foto: Johan Wagenmakers)

Lugubere vondst op middelbare school

OUD GASTEL - Toneelvereniging De Nieuwe Comedie maakt zich op voor het 37e toneelstuk sinds de oprichting in 1983. Zondag 19 januari is de eerste uitvoering in een serie van vijf van het blijspel 'De Schoonmaaksters' van Marcel Kragt. Het verhaal is door nieuwe regisseur Herbert Mouwen bewerkt en ietwat aangepast.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

In 1983 wordt door enkele mensen besloten tot het oprichten van een plaatselijke toneelvereniging. Doelstelling is om jaarlijks een toneelstuk op de planken te brengen. Dat is gelukt want dit jaar staat alweer het 37e toneelspel op de rol. Nadat net voor de zomermaanden het te spelen stuk door de leden is uitgezocht, wordt er vanaf september onder leiding van de nieuwe regisseur Herbert Mouwen wekelijks ruim twee uur op dinsdagavond gerepeteerd om weer goed voor de dag te komen. De Halderbergse Bode nam tijdens een van de laatste repetities eens een kijkje achter de schermen bij de toneelclub.

De lach

Hoewel neerlandicus, regisseur en toneelrecensent Herbert Mouwen in zijn leven al heel wat toneelstukken heeft beschreven en geregisseerd is het leiding geven aan een dergelijk blijspel ook voor hem nieuw. "Dit soort toneel heb ik inderdaad nog nooit gedaan en dat het in het dialect gaat is ook nieuw. Maar het bevalt goed. De spelers vertonen veel inzet, hebben geen last van artistiek gedoe, willen zich waarmaken en discussiëren weinig," zegt hij. De spelers die dit jaar het stuk dragen zijn Jolanda Paantjens, Anneke de Bruijn, Ria du Chatinier, Jeanne Kepers en Michel en Noella de Ridder. Samen met de bouwploeg en het bestuur is en wordt er hard gewerkt om andermaal een acceptabele en breed toegankelijke voorstelling op het podium te krijgen, waarbij de lach de boventoon voert.

Middelbare school

Het uitgekozen stuk dit jaar is een toneelstuk van Marcel Kragt, dat vrijwel nog nergens is gespeeld. "De tekst heb ik bewerkt en ietwat ingekort. Het is een goede komedie en zeker geen platte klucht. Het is wel een absurd verhaal, maar zeker nog geloofwaardig," legt Mouwen verder uit. Het is een blijspel in tien bedrijven wat zich afspeelt op een middelbare school. Het is de laatste dag van de zomervakantie en de lessen zijn nog niet begonnen. De schoonmaaksters komen na de vakantie weer naar school, drinken gezellig een bakkie met elkaar en vertellen hun belevenissen. De directeur kijkt nog even of het lesrooster in orde is en de conciërge loopt rond en heeft zo zijn eigen klusjes. Hoewel ze allen heel verschillend van elkaar zijn, kunnen ze het goed met elkaar vinden. Dan wordt er een gruwelijke ontdekking gedaan en gaan zaken helemaal mis. Voordat de lessen beginnen moet een en ander wel opgelost worden. Maar gaat dat lukken?

Karakters

Tijdens de repetitie worden door Mouwen de laatste aanwijzingen gegeven. Sommige details moeten erin of juist eruit gehaald worden. Daarbij let hij vooral op de juiste intonatie en lichaamshouding. De spelers zijn betrokken en souffleren elkaar waar nodig. "Ze zetten leuke typetjes neer, met eigen karakters. Maar het moet telkens zo zijn dat ze het voor het eerst spelen, maar dat is moeilijk hoor. Het spelen moet als vanzelf de tekst oproepen, dát maakt het veel echter namelijk." De bouwploeg heeft een passend en prachtig decor gebouwd. Na de generale repetitie van 16 januari kunnen wat De Nieuwe Comedie betreft de voorstellingen beginnen.

Uitvoeringen

Uitvoeringen van 'De Schoonmaaksters' zijn op zondag 19 en 26 januari en 2 februari en op zaterdag 25 januari en 1 februari in 't Veerhuis. De aanvangstijd op zondag is 14:00 uur en op zaterdag 20:00 uur. Al is de vereniging nog springlevend, toch zijn ze voortdurend op zoek naar nieuw talent. Naast repeteren en toneelspelen staat gezelligheid daarbij voorop. Wil je ook eens in de huid van een ander kruipen en je talent aan een groter publiek tonen? Stuur dan even een mailtje naar: info@denieuwecomedie.nl 

Kaarten bij: Natuurlijk bij Sanne, 't Veerhuis, Slijterij 't Raadhuis, Novy Heshof, Onder de Toren en de Martwienkel. Reservering via de website: www.denieuwecomedie.nl is tevens mogelijk.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>