Rector Peter van Heusden voor de KSE. FOTO KSE
Rector Peter van Heusden voor de KSE. FOTO KSE

Rector Peter van Heusden vertrekt na halve eeuw op KSE

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR – Het duurt nog een paar dagen, maar dan trekt rector Peter van Heusden van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) de deur van de school voorgoed achter zich dicht. De bekende Rijsbergenaar gaat met pensioen. "Ik ga de school zeker missen, maar ik moet de stap toch een keer maken. Het zal wennen zijn, want ik loop hier al rond sinds de opening."

De KSE startte in het schooljaar 1968-1969. Van Heusden begon toen in de brugklas. Hij wilde als kind dolgraag naar de KSE. Een favoriete leraar op de basisschool maakte namelijk de overstap maakte naar deze school. "Jos Martens was een geweldige onderwijzer. Hij prikkelde mij om naar de KSE te gaan."

Na het voltooien van het atheneum, volgde hij een opleiding tot docent. Het was voor hem niet moeilijk om een studiekeuze te maken: "Van kinds af aan wilde ik voor de klas staan." Daarnaast onderhield hij altijd goede contacten met de leerkrachten op de KSE.

Tijdelijke klus

Zo kwam het dat de directie van de KSE hem polste of hij wilde invallen voor een andere docent. Deze tijdelijke klus leidde er uiteindelijk toe dat hij nooit meer wegging. Zeventien jaar lang gaf hij de vakken aardrijkskunde en geschiedenis: "Het is prachtig om leerlingen te enthousiasmeren, te stimuleren en te motiveren. Je moet echt hun interesse wekken voor een vak. Als docent maak je het verschil en zorg je er mede voor dat een scholier keuzes maakt voor de rest van het leven." Van Heusden leerde graag. Hij haalde ook zijn papieren om economie te geven. Verder gaf hij les op het hbo en runde hij ook nog een bedrijf dat particulier avondonderwijs gaf aan volwassenen. In 1996 besloot hij met deze nevenactiviteiten te stoppen na een benoeming tot examencoördinator op de KSE.

Talenten ontplooien

In 2000 stapte hij in de Raad van Bestuur van de KSE. Uiteindelijk werd hij in 2009 benoemd tot rector, een ambitie die hij altijd heeft gehad: "Ik heb nooit de behoefte gehad om over te stappen naar een andere school. Bij de KSE kreeg ik alle kansen om door te groeien. Als rector kun je voor het hele onderwijs iets betekenen."

Deze talentontwikkeling ziet hij ook bij de KSE-leerlingen. Zij krijgen steeds meer mogelijkheden om zich te specialiseren. Scholieren kunnen naast de reguliere vakken kiezen om zich verder te ontplooien met Sport+, musicalateliers, versterkt talenonderwijs of in het ondernemerschap via de Business School. Trots is Van Heusden ook op Interact, een onderdeel van de Rotary op de KSE om scholieren van 12 tot 18 jaar te stimuleren om iets te doen voor de samenleving. Deelnemers van Interact zetten in de december een eigen Glazen Huis op waarmee ze meer dan 5.000 euro ophaalden voor Serious Request. Het is een gemeenschapszin die Van Heusden graag ziet.

Roerige tijden

In het onderwijsveld zijn het momenteel roerige tijden. De regering voerde afgelopen jaren de nodige bezuinigingen door. Landelijk hebben scholen grote moeite om leraren te vinden. In het voortgezet onderwijs is dit vooral het geval bij exacte vakken en talen als Duits. "Daar hebben we op de KSE gelukkig geen moeite mee", meldt Van Heusden.

Daarnaast komt de politiek steeds met vernieuwingen. Dat zou de rector het liefst anders zien: "Het onderwijs is gebaat bij stabiliteit." Zelf ziet hij het meest in een doorlopende leerlijn van 0 tot 18 jaar oud. Op dit moment verschilt de lesstof vaak van school tot school. "Dat is zonde. Zo begint de docent Engels helemaal bij het begin, omdat je niet weet hoeveel Engels de kinderen op de basisschool hebben gehad", geeft Van Heusden als voorbeeld.

Leshuizensysteem

Op dit moment telt de KSE ongeveer 2.500 leerlingen. Daarmee is de KSE één van de grootste scholen in West-Brabant. De school telt vier leshuizen. Brugklassers, tweedeklassers, derdeklassers en de de bovenbouw beschikken over een eigen gebouw. "Iedereen kent elkaar en elk leshuis heeft een eigen afdelingsleider en conciërge. Dat werkt prettig", vindt Van Heusden.

Leerlingen krijgen in de eerste schooljaren een compact rooster. Dat betekent dat een schooldag van half 9 tot half 3 duurt. Op deze wijze kunnen kinderen -ook wanneer ze in andere klassen zitten- toch met elkaar naar school en naar huis fietsen. Dat is volgens Van Heusden ook fijn voor leerlingen die van buiten Etten-Leur komen. De KSE heeft een namelijk een belangrijke regiofunctie. Veel scholieren komen ook uit de gemeenten Zundert, Rucphen en Halderberge.

Digitalisering

De laatste jaren is het onderwijs ook steeds meer gedigitaliseerd. Leerlingen werken steeds vaker met een laptop of tablet. Ook zijn vrijwel alle scholieren in het bezit van een smartphone. Docenten bepalen zelf hoe ze omgaan met telefoongebruik in de klas. "Er zijn leerkrachten die de smartphone in de klas gebruikt, bijvoorbeeld om een vraag te stellen via een speciaal programma. Zo betrek je leerlingen ook bij de les. Dat is een mooie toepassing", vertelt Van Heusden.

Pensioen

De rector heeft altijd veel bestuurswerk gedaan. Zo was hij onder meer zeven jaar voorzitter voor de Rijsbergse voetbalvereniging VVR. Momenteel zit hij in de Raad van Commissarissen bij Rabobank de Zuidelijke Baronie en is hij lid van de Adviesraad van de zusters franciscanessen in Etten-Leur.

"Besturen heb ik altijd graag gedaan", benadrukt Van Heusden. Ook na zijn pensionering blijft hij op dat vlak graag bezig. Wel neemt hij eerst de tijd te nemen om te kijken wat hij graag wil doen. De KSE krijgt met het vertrek van Peter van Heusden voor het eerst na de oprichting een rector van buiten de schoolpoorten. Per 1 februari start Jan van Heukelum als bestuurder. Momenteel is hij nog rector bij scholengemeenschap Willem de Zwijger in Zwijndrecht.

KADER

Afscheid

Directeur Peter van Heusden neemt 30 januari officieel afscheid. Dat gebeurt op de KSE met een feestelijke receptie voor genodigden. Op 29 januari nemen de leerlingen afscheid tijdens een speciale Challenge Day.

Peter van Heusden (l) en afdelingsleider Karin Schuur bij de eerste steenlegging van het nieuwe Brugklasgebouw. FOTO PETER HOUTEPEN
De KSE kenmerkt zich door verschillende leshuizen. FOTO JACK KONINGS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief