Onder toeziend oog van pastoor Maickel Prasing tekent wethouder Thomas Melisse de overeenkomst.
Onder toeziend oog van pastoor Maickel Prasing tekent wethouder Thomas Melisse de overeenkomst. Foto: Johan Wagenmakers

Hoevense kerk wordt getransformeerd tot dorpshuis

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN - Door de ondertekening van een intentieovereenkomst tussen de gemeente Halderberge en de parochie Bernardus van Clairvaux, is de transformatie van de Sint Jan de Doperkerk tot dorpshuis feitelijk in werking gezet. De kerkdiensten gaan daarna gehouden worden in de kapel van Bovendonk. Het huidige dorpshuis in Het Kompas gaat verdwijnen. Op deze plaats aan de Bovenstraat staat woningbouw gepland.

De gemeenteraad is april vorig jaar akkoord gegaan met de plannen van het college om een nieuw dorpshuis te ontwikkelen in de kerk. Voor de uitvoering en verdere ontwikkeling is destijds een budget van drie miljoen euro beschikbaar gesteld. De afgelopen maanden zijn besteed aan onderhandeling, uitwerking, haalbaarheid en creëren van draagvlak. Met de ondertekening van deze intentieovereenkomst door wethouder Thomas Melisse van de gemeente en pastoor Maickel Prasing en Leontine Antens-Verwest namens het parochiebestuur kunnen de gemaakte plannen verwezenlijkt gaan worden.

Erfpacht

De overeenkomst houdt in dat het bisdom wél eigenaar blijft van de kerk, maar dat het gebruik door een erfpachtconstructie van minimaal dertig jaar in handen komt van de gemeente. "Wij zijn verheugt dat het bisdom zijn 'kapitaal' beschikbaar stelt en de bereidheid heeft om zowel kerk als pastorie te vervreemden, waardoor we het centrum van Hoeven verder kunnen aanpakken en van het dorpshuis met het plein het nieuwe kloppend hart kunnen maken," spreekt Melisse zich uit. Het parochiehuis staat in principe los van deze overeenkomst. "Voor de exploitatie en beheer van het dorpshuis gaan we op zoek naar een geschikte partij. Het kan daarbij ook zo maar zijn dat de pastorie daar ook bij betrokken wordt, of dat deze separaat verkocht wordt voor horeca bijvoorbeeld."

Win-win

Doordat de kapel van Bovendonk wordt omgezet naar een nieuwe parochiekerk kunnen de inwoners van Hoeven blijven 'kerken'. De gemeente gaat bovendien meewerken om de ingang naar de achterzijde van de kapel te verplaatsen. "In samenhang met andere projecten, zoals de buitenruimte van Bovendonk, kunnen we deze aanpassing gemakkelijker meenemen," zegt Melisse. "Ook voor ons is hier sprake van een win-win situatie," vertelt Prasing. "Deze kerk heeft 90 jaar tot ieders tevredenheid dienst gedaan. In de gehele katholieke gemeenschap zitten we in een steeds ruimer jasje. Wat te doen met een lege kerk in Hoeven straks? Dat deze ideeën kwamen is voor ons een kans voor een goede bestemming." De kapel in Bovendonk is voor de parochie een goede uitkomst om alle vieringen, dus niet alleen maar 'lief' maar zeker ook 'leed', voort te zetten. "Dat met name uitvaarten ook in de nieuwe kerk kunnen worden gedaan, was voor de parochie wel een voorwaarde ja. Met het verplaatsen van de entree is dit goed opgelost." De parochie gaat nu over de voorwaarden verder in onderhandeling met Bovendonk. "Zo wil ik bijvoorbeeld het altaar verplaatsen en zoveel mogelijk elementen uit de huidige kerk mee over verhuizen."

In gesprek

Volgens wethouder Melisse is de verhuizing van alleen maar de huidige gebruikers van Het Kompas naar het nieuwe dorpshuis te weinig voor een gezonde exploitatie. "Daarom zijn we ook al in gesprek met partijen als KBO, Surplus en stichting DOA om de overstap naar het nieuwe dorpshuis te maken, zodat er zowel overdag als 's avonds reuring is." Toekomstige gebruikers, omwonenden en belangstellende partijen gaan zeker bij de verdere uitwerking betrokken worden. Volgens verwachting en de huidige planning zal op een bepaalde datum in de loop van het vierde kwartaal de Sint Jan de Doperkerk aan de eredienst onttrokken gaan worden, waarna de verbouwing tot een dorpshuis kan starten. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief