Afbeelding
Foto: St. VoorleesExpress

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers

Sport en vereniging

HALDERBERGE - De Nationale Voorleesdagen staan voor de deur! Dat betekent dat er van 23 januari tot 2 februari volop aandacht is voor het voorlezen aan jonge kinderen. Welzijnsorganisatie Surplus zet zich ook in om de taal- en leesontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren, door de uitvoer van de VoorleesExpress.

VoorleesExpress

Surplus is uitvoerder van het programma VoorleesExpress in gemeente Breda, Etten-Leur, Halderberge en Zundert. Er wordt nauw samengewerkt met scholen en bibliotheken. De VoorleesExpress richt zich op kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal of opgroeien in een taalarme omgeving. Een half jaar lang komt er een getrainde vrijwilliger bij hen thuis om voor te lezen. Samen met de ouders wordt bekeken hoe taal en leesplezier een vaste plek in het gezin kunnen krijgen. Kinderen die thuis regelmatig voorgelezen worden, zullen zelf ook meer gaan lezen en dat heeft een positieve invloed op hun ontwikkeling.

Nationale Voorleesdagen

Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er de Nationale Voorleesdagen. Dit event wordt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) georganiseerd op initiatief en in opdracht van Stichting Lezen. Er wordt dan vooral aandacht besteed aan het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen en daarom door anderen worden voorgelezen. In bijna alle bibliotheken worden deze week leuke voorleesmomenten georganiseerd rondom het Prentenboek van het Jaar 2020: Moppereend.

Stap in en doe mee!

Vind jij het ook zo leuk om voor te lezen aan kinderen? Wil je een bijdrage leveren aan de taal-en leesontwikkeling van jonge kinderen? Of vind je het juist leuk om een team van voorlezers te begeleiden? Dan zijn we op zoek naar jou! Regelmatig worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd voor geïnteresseerden die zich als vrijwillige voorlezer of coördinator willen inzetten. Voor meer informatie zie www.voorleesexpress.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief