Duo Macondo.
Duo Macondo. Foto: M Nouwens

Zuiderse passie in de Protestantse Kerk in Oudenbosch

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Vrijdagavond 17 januari vulden de warme klanken van altviool en gitaar de Protestantse Kerk aan de Fenkelstraat. In deze bijzondere combinatie bracht Duo Macondo, gevormd door gitarist Enno Voorhorst en altviolist Mikhail Zemtsov, een prachtig Zuiders programma in een intieme sfeer.

De bekende stukken van Spaanse componisten als Granados en Albéniz, oorspronkelijk pianowerken, zijn door het duo bewerkt voor altviool en gitaar. Zij bewerkten ook het ‘L’Histoire du Tango’ van de bekende Argentijnse componist Astor Piazzolla. Daarin staat de ontwikkeling van de Tango, van bordeel in 1900, naar het café in 1930 tot in de nachtclub in 1960, centraal. Het was zeker verrassend deze composities door Duo Macondo te horen en de luisteraars waren meteen geboeid!

Vreemde eend in de bijt , maar zeker niet minder geïnspireerd klonk het verstilde ‘Louange à l’Éternité de Jésus’ van Olivier Messiaen, die dit stuk, zoals verteld door gitarist Enno Voorhorst, in 1941 in het kamp Görlitz componeerde. Het werk ‘Quator pour le fin du Temps’, waar dit stuk deel van uitmaakt, ging op 15 januari 1941 in het kamp voor mede-gevangenen en de kampleiding in première. Dat gaf de luister-ervaring een extra dimensie.

Na een staande ovatie sloot het duo met het prachtige en ontroerende ‘Oblivion’ van Piazzolla deze mooie avond in januari!

Ook deze keer mochten we ons verheugen op veel nieuwe bezoekers. En de enthousiaste reacties liegen er niet om. Zoals een van de bezoekers zei: “Dit was echt prachtig, de volgende keer ben ik er zeker weer bij!”. Laat u ook verrassen door deze topconcerten in Halderberge. De concertzaal waar u gratis voor de deur kunt parkeren, geniet van de bijzonder ambiance en na afloop onder het genot van een drankje de musici ontmoet.

In maart staan er maar liefst 3 bijzondere activiteiten op het programma. Op de internationale vrouwendag, zondag 8 maart om 14.00 uur, komt Ben Verschuren een luisterlezing geven over muzikale vrouwen in de Barok. Deze lezing wordt gehouden in de mooie Pelgrimzaal onder de Basiliek. Het aantal plaatsen is beperkt, dus reserveer snel uw kaarten.

Op zondag 15 maart om 15.00 uur verwelkomen we in Bovendonk het Erasmus Trio. Een strakke drie-eenheid met een indrukwekkend gevoel voor melodie en nuance. Het Erasmus Trio, pianist Thomas Herrmann, violiste Vera Laporeva en celliste Xiaojia Xu (SjawDja Sju) geniet internationale bekendheid. Het publiek en de pers zijn unaniem lovend over dit bijzondere ensemble.

En op zondag 29 maart om 15.00 uur ontmoet u ons huisorkest, het Young Talent Orchestra. Het orkest, dat onder leiding staat van Mikhail Zemtsov, voert gevarieerde programma’s uit– van Barok tot 21ste eeuw. Jonge toptalenten treden als solist met het orkest op.

Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar hebben bij de kapelconcerten GRATIS toegang onder begeleiding van een betalende volwassene. De serie klassieke kapelconcerten van Cultuur Oudenbosch wordt dit seizoen ook via de website van De Kring aangeboden aan alle liefhebbers van klassieke muziek. Kijk voor meer informatie op www.cultuuroudenbosch.nl of op www.dekringroosendaal.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief