De Wiener Sängerknaben, op de foto in vol ornaat, treden 11 maart op in de Basiliek. Foto: www.lukasbeck.com
De Wiener Sängerknaben, op de foto in vol ornaat, treden 11 maart op in de Basiliek. Foto: www.lukasbeck.com Foto: lukas beck

Uniek concert van Die Wiener Sängerknaben

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

OUDENBOSCH - Kiwanisclub Halderberge/Rucphen is er in geslaagd om Die Wiener Sängerknaben voor een uniek en exclusief concert naar Nederland te halen. Op woensdagavond 11 maart vanaf 19.30 uur verzorgt het wereldberoemde 23-koppig Weens jongenskoor een paasconcert in de Basiliek. De goede doelen waar deze keer een deel van de opbrengst naar toe gaat zijn de CliniClowns en Stichting Het Vergeten Kind.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

"Een van onze commissieleden zag tijdens een bezoek in Wenen een optreden van deze jongens en vroeg zich meteen af of dit voor ons haalbaar was," zegt Jan Oomen namens Kiwanis. "Omdat ze nu een dag na ons een optreden hebben in Gent, was het in de combi prijstechnisch haalbaar en betaalbaar." Bij het koor zelf gaan ze niet over een nacht ijs en laten ze weinig aan het toeval over. Vorig jaar mei is daarom al een vertegenwoordiger uit Wenen naar Oudenbosch afgereisd. "Daarbij werd de akoestiek van de Basiliek getest, de logeermogelijkheden bekeken en het verdere plan van aanpak besproken. Ter plaatse hebben we het eisenpakket al geregeld en wisten we dat het door kon gaan," vertelt Oomen vol trots.

500 jaar

De Wiener Sängerknaben hebben een geschiedenis van maar liefst meer dan 500 jaar. Al in de late Middeleeuwen was het de taak van een zogenaamde hofkapel, bestaande uit 14 tot 20 leden, om de Heilige Missen muzikaal te begeleiden. Op verordening van keizer Maximiliaan I moesten er, bij de verhuizing van de hofhouding van Innsbruck naar Wenen, zes jongens in het hofkoor worden opgenomen. Dit was de officiële start van de Wiener Hofkapelle en daarmee ook van de Wiener Sängerknaben.

De baard

In de huidige tijd bestaat de vereniging uit totaal zo'n 100 jongens, die over vier concertkoren verdeeld zijn. Deze koren zijn vernoemd naar de vier componisten die nauw verbonden zijn met de geschiedenis van het jongenskoor: Schubert, Haydn, Mozart en Bruckner. Alleen sopranen en alten worden toegelaten, zodra 'de baard' in de keel komt, moet het koor verlaten worden, waardoor de leeftijden variëren van 9 tot 14 jaar. Samen verzorgen de koren meer dan 300 uitvoeringen per jaar over de gehele wereld.

Startschot

Een gedeelte van de opbrengst van dit - ook voor Nederland - uitzonderlijke optreden wordt zoals gebruikelijk weer beschikbaar gesteld aan enkele goede doelen. Deze keer is dat naast de welbekende CliniClowns de Stichting Het Vergeten Kind. "Dit concert is voor Kiwanis Nederland tevens het startschot van het onder de aandacht brengen van deze stichting. De landelijke doelstelling daarbij is het ophalen van minimaal 250.000 euro, waarbij wij dus de aftrap gaan geven." In Nederland wonen heel veel kwetsbare kinderen die het moeilijk hebben. Zij hebben dringend hulp nodig. Het Vergeten Kind organiseert activiteiten en evenementen die een directe positieve invloed op het leven van deze kinderen hebben. Tevens richt de stichting zich op een structurele en duurzame verbetering van hun situatie.

Paassfeer

Na eerdere concerten van onder meer Dana Winner, de Mastreechter Staar en het Don Kosakenchor Russland dus weer een 'grote naam' naar de Basiliek. "Het koor brengt veel nummers van Strauss en treedt op in paassfeer. We gaan weer voor een volle Basiliek," besluit Oomen.

Arrangementen en entreekaarten verkrijgbaar bij Willy Dircken van Kiwanis, 't Koepelke en via kiwanis.nl/halderberge/paasconcert-wiener-sangerknaben



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief