Afbeelding
Foto: Evert Jan Heijnen

Hoe Adje al 15 jaar voor de juiste Ambiance zorgt

Door: Vera de Geus Algemeen

HOEVEN - Zeg je Doeves Carnaval, dan zeg je Adje Ambiance. Of het nu kleuters zijn of senioren in wozoco Kroonestede en alles daartussenin. Iedereen kent hem en iedereen draagt hem een warm hart toe. Waar hij met zijn blauwe jasje verschijnt, gaan de voetjes van de vloer en de handjes de lucht in. Een carnavalsartiest in hart en nieren. Ooit bij het opnemen van het eerste carnavalsnummer van 'zijn' bouwclub BC Ambiance naar voren geduwd als leadsinger, want Adje kon zingen én entertainen. Nu, vijftien jaar later, een carnavalsartiest die niet meer weg te denken is uit de carnavalshitlijsten.

DOOR VERA DE GEUS

Adje van de Riet. Zo noemden ze hem vroeger en ondanks het feit dat het inmiddels een boomlange volwassen man is, is het altijd Adje gebleven. Laagdrempelig en toegankelijk. Spontaan en enthousiast. Muziek is zijn passie. Niet gek, want qua muziek is het wel een gevalletje: met de paplepel. In de boerderij op de Brede Balrouw in Hoeven stonden volop oude houten meubelradio's. "Deze stonden bij ons thuis vroeger overal aan. In huis én in de schuur. Muziek was er altijd en met carnaval altijd keihard afgestemd op Radio Peejenland", zo blikt Adje terug. In diezelfde schuur werden menig carnavalswagens gebouwd en volop meegezongen met Radio Peejenland en later de Doevense Leut-CD.

Doevese Leut

Adje maakte van meet af aan deel uit van de destijds jonge bouwploeg BC Ambiance. Een bouwploeg die haar naam eer aandeed, want binnen de kortste keren maakt de club naam en wist de grote namen als BC De Spie, De Geintrappers en de Flierefluiters te evenaren en soms zelfs te overtreffen. Een bijdrage leveren aan de Doevese Leut-CD mocht niet ontbreken en daar kwam het muzikale bloed van Adje goed van pas. In 2006 brachten zij het eerste nummer uit en sindsdien levert Ambiance niet alleen een bijdrage aan Super Tuesday.

Carnavalsbloed

Adje Ambiance werkt al lange tijd samen met Manfred Jongenelis uit Etten-Leur die ook samenwerkt met John de Bever, John West en vader Abraham. "Samen produceren we al elf jaar liedjes. "Als ik iets neurie dan vertaalt Manfred dat in een paar tellen in muziek. Een bijzonder talent vind ik dat", vertelt Adje die de songteksten verzorgt. "Tijd is bij mij altijd wel de grootste vijand, omdat ik simpelweg altijd veel te laat begin met schrijven. Zodra we tegen 11e van de 11e beginnen te lopen, begint dat carnavalsbloed sneller te stromen en dan moet je doorpakken." Ook al is het vaak lastminute werk, een liedje van Adje Ambiance en BC Ambiance is altijd een succes. "De laatste jaren leggen we de liedjes vast in een videoclip, zo kunnen we er later nog eens met een knipoog naar terug kijken", vertelt hij.

Krakers

Terugkijken kan Adje Ambiance zeker. Op vijftien prachtige carnavaleske jaren welteverstaan. "Vijftien jaar Adje Ambiance is snel voorbij gevlogen, want deze tijd is supermooi geweest met mooie mensen om me heen! Samen met BC Ambiance zijn we overal wel eens keer langs geweest. Van radiostations tot tv-opnames, want we deden we ook met diverse krakers- of liedjesverkiezingen mee. Samengevat was het vooral leutige muziek maken en presenteren zodat ieder van jong tot oud kan meegenieten van de muziek en vooral ook mee kan doen. Dat doe ik met passie en veel plezier!", vertelt Adje die aangeeft dat er eigenlijk te veel hoogtepunten waren op om te noemen. "Ieder optreden of liedje schrijven en componeren is echt een feestje! Maar als ik wat hoogtepunten moet noemen: de carnavalskrakerverkiezing van Radio Hollandio in Rosmalen, waar we opeens bij de laatste vier naast de Gebroeders Ko stonden. Mooi in heel het rijtje is ook zeker dat we drie keer de grote beker naar huis mochten nemen bij het 'Hét Beste West-Brabants Carnavalslied verkiezing'.Ook bijzonder was het jaar met het nummer "Proost tik um aon". In Prinsenbeek maakten ze dat jaar een complete carnavalswagen van het nummer. En wat ook grappig is: op de tv-zender AT5 in Amsterdam maakten ze een item over: Wat is een Adje Ambiance. Hilarisch!"

De jeugd

Adje geniet optimaal van optreden op bruiloften, carnavalsbals, wijkenbals, tienerbals en kinderbals. "De energie die dan vrij komt van lachende, dansende, schreeuwende, springende Peejkes en Peejinnekes is werkelijk onbeschrijfelijk. Daar doe je het ook zeker voor!" Adje Ambiance vindt het niet alleen belangrijk om de jeugd een fijne middag te bezorgen, hij hoopt ook de kinderen enthousiast te maken voor carnaval en carnavalsmuziek. "Na 15 jaar denk ik er echt weleens aan om te stoppen, maar zolang het nog energie geeft, blijf ik het nog wel even doen", bekent de Hoevenaar. "Zeker ook om de jeugd enthousiast te maken, zodat zij het ook leuk gaan vinden om liedjes te maken. Dat is erg mooi om door te geven, meej jil oe hart", zo refereert hij aan het Hoevense motto van 2020.

Wil jij het nieuwste nummer Lekker Rocken horen? Kijk dan op YouTube of de facebookpagina van Ad van de Riet.


 

Afbeelding
Het allereerste optreden van Ad, ook met gitaar, 27 jaar geleden in 't Tapperijke.
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief