Brouwsel Trio Zandvrees en de Viezevoetenkortingen smaakt naar meer
Met 'Druk van de ketel' scoort het Stampersgatse trio de grootste hit tot nu toe. Foto: TZ&DVVK
Met 'Druk van de ketel' scoort het Stampersgatse trio de grootste hit tot nu toe. Foto: TZ&DVVK (Foto: TZ&DVVK)

Brouwsel Trio Zandvrees en de Viezevoetenkortingen smaakt naar meer

STAMPERSGAT - Trio Zandvrees en de Viezevoetenkortingen, zoals de naam volledig luidt, is een vrolijke feestact die onlangs hun elfde liedje hebben uitgebracht. Min of meer als grap deden ze in 2009 met een nummer mee aan het liedjesfestival in Meekrapdurp. Met het lied Druk van de ketel scoort het trio, in een gewijzigde samenstelling, dit jaar hun grootste hit tot nu toe. Afgelopen weekend stond de teller op Youtube al op meer dan 30.000 weergaven.


"De naam hebben we niet zelf verzonnen hoor," zeggen mannen van het eerste uur Jeroen Heijnen en Remko Verstraten. Samen met Roy van Dorst vormden zij de eerste tien jaar het trio met een wel heel uitzonderlijke naam. "Deze hebben we te danken aan BN De Stem. Als protocol hadden we een nummer geschreven voor het liedjesfestival, maar nog geen naam verzonnen. De krant kopte die dag 'Zandvrees en vieze voetenkorting', omdat de Oude Markt en naaste omgeving in Roosendaal open lag en de winkeliers allerlei acties bedachten om het verwachte klantenverlies tegen te gaan. We hebben daar alleen trio voorgezet en meervoud van gemaakt."

Randje

Was het eerste liedje nog op de melodie van de Meekrap, dan veranderde dat in de jaren daarna en werd het steeds professioneler. "Ons eerste zelfgemaakte liedje in 2010 hebben we opgenomen bij Sound Service in Etten-Leur en geheel in 'eigen productie' op CD gebrand," lachen ze. Hoewel ze de teksten altijd zelf hebben geschreven, waarbij sommige op het randje of zelfs daarover gaan, werd de melodie in die jaren door Eric Theunisse op keyboard gespeeld. In deze beginjaren maakte ze ook hun eigen 'clipjes' aan de hand van foto's met de tekst eronder.

Twee pilsjes

Vanaf 2013 werd er een samenwerking aangegaan met Lars van Berkel, die later bekend werd van Mosterd na de Maaltijd. "Dat was lange tijd gewoon op hobby-achtige wijze op de slaapkamer bij hem thuis, maar de laatste jaren is dat veel professioneler geworden. Hij heeft zelfs met Ribby Road Music nu zijn eigen label en zet alle opgenomen nummers op de bekende media. Wel zo gemakkelijk, maar we betalen nu ook wel iets meer dan destijds," zeggen ze met een knipoog. "De opbrengst van ons liedje van vorig jaar hebben we gezamenlijk tussen Lars en ons verdeeld. Dat was genoeg om twee pilsjes van te kopen, waarbij we snel het glas aan elkaar doorgaven." Waarmee ze maar aan willen geven het zeker niet voor het geld te doen.

Clip

Met het stoppen vorig jaar van Roy van Dorst dreigde het trio even als duo verder te moeten gaan. "Dat leek ons niet zo leuk. Gelukkig was 'onze manager' Peter Picavet bereidt om - naast zijn prinsschap - met ons mee te gaan." In het lied van dit jaar doen ook Meekrapvoorzitter Job Akkermans en Amanda, in de rol van Mout, mee. "Sinds vorig jaar nemen we een hele professionele clip op. Deze hebben we dit jaar bij brouwerij Frontaal in Breda opgenomen. Met een volle bus daar naartoe en een dagje een filmpje opnemen, hoe gezellig is dat."

Optredens

Nadat ze met Druk van de ketel tweede zijn geworden bij het West-Brabants Carnavalslied in Hoeven, komen er zowaar wat optredens en boekingen binnen. Zo staan ze op het Brabants Kraokfestijn in Goirle, bij de Carnaval Top 30 van Radio Drimmelen, op het Worstenbal in Dinteloord, het 'eigen' Carnaval Festival in Stampersgat en tijdens Super Tuesday in Hoeven. "In het begin was het leuk om je eigen liedje te zingen en als je het daarna terug hoorde dan was het al goed. Nu we wat boekingen krijgen, kunnen we de gemaakte kosten eventueel betaald krijgen. We willen het rustig opbouwen, het moet wel leuk blijven en niet uit de hand gaan lopen. Maar een keertje bij Drie Uurkes Vurraf bij Omroep Brabant staan zou wel gaaf zijn," zeggen ze tot slot.

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>