Politiehonden vergroten veiligheid in De Wagenhoek in Oudenbosch
FOTO CONNY VAN CAAM

Politiehonden vergroten veiligheid in De Wagenhoek in Oudenbosch

OUDENBOSCH - Politiehonden in de Wagenhoek in Oudenbosch. Het trekt sowieso de aandacht, maar er is geen reden tot paniek. Met regelmaat wordt er met name op de vrijdagavond (koopavond) getraind met politiehonden. Het mes snijdt aan twee kanten. De politiehonden hebben een mooie oefenlocatie en de overlast van jeugd en verslaafde personen die zich vervelend richting klanten gedragen neemt af.


Josee Vleugel uit Oudenbosch is hondentrainster en is blij met de de ontstane samenwerking. "Een paar jaar geleden hebben wij daar al eens een paar keer met de politiehonden, waarvan enkele in opleiding, geoefend. Dit was op verzoek van de winkeliers in de Wagenhoek. De laatste tijd is er echter veel overlast van jeugd en verslaafde personen die zich vervelend gedragen naar klanten ontstaan", zo vertelt ze.

Overlast

Opnieuw kwam het verzoek van een aantal winkeliers om met regelmaat, bij voorkeur op vrijdagavond in het winkelcentrum te oefenen met de politiehonden. "Aangezien er een groot aantal winkelpanden leeg staan in de Wagenhoek was dit voor ons een prima situatie en zijn wij in november 2019 begonnen om met regelmaat op met name vrijdagavond tot sluitingstijd met politie-en speurhonden in de leegstaande winkelpanden te oefenen. Na sluitingstijd maken we voor een enkele oefening wel eens gebruik van de, dan voor publiek afgesloten, passage. De honden lopen de klanten zo niet in de weg en wij hebben zo een aantal mooie ruimtes om met de hond andere situaties te beoefenen waardoor de jonge honden meer ervaring krijgen."

Veiligheidsgevoel

Volgens Vleugel snijdt het mes aan twee kanten: "Onze aanwezigheid heeft een positief effect. De overlast is minder en een aantal jongeren komt nu zelfs kijken en een praatje maken als we met de honden bezig zijn. Dit komt de contacten alleen maar ten goede en geeft wederzijds, ook voor de winkeliers, het personeel en mensen die eerder overlast veroorzaakten, begrip. Ook worden we tijdens deze avonden veelvuldig aangesproken door bezoekers van het winkelcentrum. Het praatje begint altijd over de honden en leidt vaak naar allerlei onderwerpen. Ook overlastsituaties waar zij in hun woonomgeving tegenaan lopen komen aan bod. Vaak geven ze dan aan hoe zij daarmee omgaan of ze stellen de vraag waar ze ermee naartoe kunnen. Een aantal klanten en personeelsleden hebben aangegeven dat de trainingen hen een verhoogd veiligheidsgevoel geeft, met name in de periode rond de feestdagen. De contacten met de winkeliers zijn erg goed en op deze manier is het voor iedereen een win-win situatie." 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>