Nieuwe opzet carnavalszondag in Meekrapdurp
Er wordt door de Meekrap hard gewerkt om de prinsenwagen op tijd voor vier optochten af te hebben.
Er wordt door de Meekrap hard gewerkt om de prinsenwagen op tijd voor vier optochten af te hebben. (Foto: Johan Wagenmakers)

Nieuwe opzet carnavalszondag in Meekrapdurp

STAMPERSGAT - Carnavalsvereniging De Meekrap heeft besloten om de route van de optocht te veranderen. Deze wordt korter en compacter om het zowel voor deelnemers als toeschouwers aantrekkelijker te maken. Aansluitend wordt dit jaar voor de 4e keer op rij het Carnavalfestival georganiseerd. In tegenstelling tot de voorafgaande drie edities vindt dit muzikale gebeuren nu plaats bij Unieke Werken. Daar treden diverse artiesten op en wordt de prijsuitreiking gehouden.


Wat de carnavalsoptocht betreft kan Stampersgat terugkijken op geweldige jaren. Werkelijk duizenden mensen trokken in de jaren zestig en zeventig op zondag massaal naar het dijkdorpje om met eigen ogen de fantastische leutstoet te bekijken. De vele wijkverenigingen die het dorp toen telde zorgden er jaarlijks voor dat er een veelzijdige, kleurrijke en bonte stoet door het dorp trok die het bekijken meer dan waard was. Op een enkele uitzondering na kwamen alle deelnemers uit het dorp zelf. Deze tijden van weleer zijn voorgoed voorbij, beseffen de leden van De Meekrap maar al te goed. De bouwclubs in het eigen dorp zijn op de vingers van één hand te tellen en dan nog hou je drie vingers over. De laatste jaren werden er dan ook steeds meer bouwclubs van buiten het dorp benaderd om toch vooral maar in Stampersgat mee te doen. Om dit verder te stimuleren is besloten om de route aan te passen en het prijzengeld te verhogen. Tevens wordt de prijsuitreiking gedaan binnen de beschutte omgeving van Unieke Werken.

Kortere route

"Wij vingen diverse signalen op dat de oude route te lang was en dat dat een van de oorzaken was van het wegblijven van deelnemers en toeschouwers," zeggen Jeroen Heijnen en Remko Verstraten namens De Meekrap. "Daarop hebben we besloten om de route aan te passen en nog andere veranderingen door te voeren." Verzamelt wordt er voortaan voor groepen en jeugd op het parkeerterrein bij het Andriesportpark en voor de wagens op de Noordzeedijk. De prinsenwagen rijdt bij de start voorop tot aan het Vlekkeplein. "Daar staat een platte kar waarop we dan met prins en gevolg het defilé afnemen en daarna met de prinsenwagen weer aansluiten." Na een rondje door de 'suikerwijk' volgt er dan ontbinding op het Vlekkeplein bij de tweede doorkomst. Door middel van het verhogen van het prijzengeld, verdeeld over alle categorieën, hoopt De Meekrap het ook financieel aantrekkelijker te maken om 's zondags de oversteek naar Stampersgat te maken. "Naast juryprijzen kent elke categorie ook publieksprijzen, waardoor elk startnummer in principe een prijs kan winnen." Na de crash van de prinsenwagen vorig jaar is De Meekrap momenteel druk bezig om de laatste hand te leggen aan de opgeknapte wagen. Deze moet zoals elk jaar de 'eyecatcher' van de optocht worden. "Naast Stampersgat rijden we er ook mee in de optochten van Bosschenhoofd, Dinteloord en Hoeven."

Carnavalfestival

Na de optocht staat de vierde editie van het Carnavalfestival op de rol, waarbij het buitengebeuren grotendeels verdwenen is. Het vindt nu plaats in en rondom Unieke Werken. "Het pleintje buiten gaan we wat aankleden. Daar komt onder meer een foodcorner. In de zaal doen we de prijsuitreiking. De groepen en jeugd vanaf half zeven en de A- en B-wagens vanaf half negen. Een bandjesfestival houden we niet meer, maar in plaats daarvan komen er artiesten optreden zoals Johnny Purple, Verrekes Blaauw en uit eigen dorp Trio Zandvrees en de Viezevoetenkortingen." Al met al zal het zeker weer 'Un Poppekast' in het Meekrapdurp worden.

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>