Foto:

Kinderburgemeester Minke vraagt aandacht voor mindervaliden

HALDERBERGE - Kinderburgemeester Minke Laros springt in de bres voor mindervaliden in Halderberge. Ze werd uitgenodigd door een bewoner van De Zellebergen die gebruik moet maken van een rolstoel. Hij legde haar uit dat de gemeente en haar inwoners nog veel kan doen om het mindervaliden een stukje gemakkelijker te maken en Minke heeft het tot haar taak gemaakt om bij zowel het gemeentebestuur als de inwoners te zorgen voor een stukje bewustwording. Het college van B&W nam het ter harte en belooft het onderwerp mee te nemen in verdere besluitvorming. "Ik moet zeggen dat het nu al veel meer in mijn systeem zit", zo vertelde wethouder Thomas Melisse de kinderburgemeester. "We zijn verder bezig met het onderwerp lokale inclusie agenda. Een nietszeggende term, maar van grote betekenis."


Kinderburgemeester Minke was vastbesloten om gedurende haar 'loopbaan' als kinderburgemeester zoveel mogelijk te betekenen voor Halderberge. Ze is goed op weg en inwoners weten haar dan ook al te vinden als zij iets bespreekbaar willen maken.

Stoeptegels
Zo ook een bewoner van De Zellebergen in Oudenbosch. "Hij belde me op met de vraag of ik langs kon komen om te praten over verbeterpunten in Halderberge voor mensen die slecht ter been zijn of bijvoorbeeld slechtziend. Hij zit zelf sinds twee jaar in een rolstoel en ervaart toch wel veel obstakels. Van losliggende stoeptegels tot fietsers die over de stoep rijden en reclameborden en kledingrekken van winkeliers midden op de stoep. Dat is natuurlijk niet handig als je in ene rolstoel zit of met een rollator loopt", aldus Minke. "Hij vroeg me dan ook om dit onder de aandacht te brengen van de gemeente, maar óók bij de inwoners."

Buitengesloten
Minke nam de vraag ter harte en hield een toespraak in de gemeenteraad, schreef een stukje in de Halderbergse Bode en stuurde een brief naar het college van B&W. "Het gaat wat mij betreft niet alleen over toegankelijkheid voor mensen die minder valide zijn. Ook zie je vaak dat deze mensen genegeerd, gepest of buitengesloten worden. Of gewoon niet serieus genomen."

Terras
Wethouder Thomas Melisse is enthousiast over de inbreng van kinderburgemeester Minke. "Dit zijn inderdaad zaken waar gezonde mensen niet altijd bij stil staan. Wij als bestuurder moeten ons natuurlijk ook proberen in te leven bij het maken van plannen. Dus hoe komt iemand in ene rolstoel van A naar B in een dorpscentrum? Wij proberen ons daarvan bewust te zijn als we toestemming geven voor bijvoorbeeld het uitstallen van een terras of kledingrek voor een zaak. Toch kan het in de praktijk toch minder goed uitpakken dan op papier. Daarom gaan we ook aan de slag met de lokale inclusie agenda."

Ambassadeur
Melisse heeft aan het onderwerp serieus te nemen. "Ik kan me zo voorstellen dat we eens op pad gaan met iemand in een rolstoel om eens in de praktijk te zien wat werkt en wat niet werkt. Zaken bekijken waar we beter op moeten letten. Het is ook goed dat iemand als Minke daar aandacht voor vraagt. Daarom hebben we haar ook gevraagd om ook na haar periode als kinderburgemeester, ambassadeur te blijven." En dat doet Minke maar al te graag. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief