Mike van den Goorbergh doet opnieuw mee aan Marokko-rally
Mike van den Goorbergh met zijn KTM. FOTO MONIQUE JANSEN
Mike van den Goorbergh met zijn KTM. FOTO MONIQUE JANSEN (Foto: Monique Jansen)

Mike van den Goorbergh doet opnieuw mee aan Marokko-rally

OUDENBOSCH - Mike van den Goorbergh -garagehouder uit Oudenbosch- neemt in april voor de tweede keer deel aan de Marocco Desert Challenge. Het gaat om de grootste rally voor amateursporters ter wereld. Dit keer vormt hij met zijn beste vriend Ralph Schepers en zus Claudia van Berkel een team. Zij assisteren hem tijdens de loodzware race door de woestijn.


Twee jaar geleden voltooide Mike ook al de Marocco Desert Challenge. Hij behaalde toen de negende plaats in het motorklassement. Ook kreeg hij de titel 'Beste rookie'. In 2019 deed hij mee als 'kistrijder': "Je rijdt dan zonder assistentie en houd zelf je motor op orde. Alles wat je nodig hebt zit in één kist", legt Mike uit, "als je niet aan het rijden bent, ben je wel aan het sleutelen aan je motor. Daar ligt je focus. Daardoor kreeg je van alle randzaken weinig mee."

Samen beleven

Dat is dit jaar anders. Dankzij sponsoring vertrekt hij als team. Vriend Ralph gaat mee voor alle montagewerkzaamheden en zus Claudia draagt als teammanager zorg voor de complete organisatie. Ook zijn vader rijdt mee in een vrachtwagen. "Het is geweldig dat ik de Desert Challenge nu met hen kan beleven. Als 'kistrijder' heb je bijna met niemand contact. Daar heb je gewoon geen tijd voor", lacht Mike. De rally vindt van donderdag 16 tot zaterdag 25 april plaats. De Challenge start in Agadir en eindigt 3.500 kilometer verder in Ain Ben Mathar. Elke dag leggen de deelnemers afstanden af van 380 tot 640 kilometer.

Niet te trainen afstanden

Dat zijn afstanden die je in Nederland bijna niet kunt trainen. Mike bereidt zich voor door intensief te sporten en op zondag met de motor te rijden. Hij is wekelijks vijf tot zes keer in de sportschool te vinden voor cardiotraining en kickboksen. In Nederland doet hij aan endurorijden. Dit is een wedstrijdsport waarbij deelnemers met hun motoren over een vooraf uitgestippelde route rijden over onverharde wegen, bouwlanden en door het bos. "Je kunt dat bijna niet vergelijken met de rallyrijden in de woestijn. De omstandigheden in Nederland zijn heel anders", meent Mike.

Rustig aandoen

In de rally is het vooral belangrijk je motor in goede conditie te houden, foutloos te navigeren en goed te rijden. Mike racet op een KTM die helemaal is aangepast aan racen in de woestijn. De motor beschikt onder meer over ingebouwde navigatie, een extra brandstoftank en aangepaste remmen. Mike gaat weer voor een top-10-notering, maar benadrukt bovenal te willen finishen. Zijn strategie bestaat vooral uit 'rustig aandoen:' "Op deze manier maak je zo min mogelijk fouten en raak je niet helemaal uitgeput. Bij de vorige rally haalden veel renners mij in, maar passeerde ik ze later alsnog. Heel belangrijk is de navigatie. Door zo min mogelijk fouten te maken zet je een snelle tijd neer. Daarbij moet je goed op de aanwijzingen letten. Dat zijn voornamelijk waterputten of bomen."

Veilig land

Volgens Mike is Marokko geen gevaarlijk land om rally te rijden: "Onder de bevolking is veel draagvlak. Ook ziet de koning graag grote sportevenementen in Marokko. Hij heeft heel veel invloed." Mike is dan ook niet bang voor terreurdreigingen, waardoor bijvoorbeeld de Dakar-rally twaalf jaar geleden in Afrika niet doorging: "Dat zal in Marokko zeker niet gebeuren." Hij kijkt er juist naar om weer terug te zijn. "Ik ben helemaal klaar voor deze nieuwe uitdaging. De vorige rally was een ware uitputtingsslag, maar de pijn ebt snel weg als je erin slaagt om te finishen!' Mike is de neef van de bekende rallyrijder Jurgen van den Goorbergh. Hij reed vorige maand nog mee in de Dakar-rally in Saudi-Arabië. "Daar moet je echt voor prof voor zijn. Jurgen rijdt ook vijf tot zes rally's per jaar. Ik heb wel veel van hem opgestoken", benadrukt Mike. "Wij gaan in ieder geval weer voor een mooie prestatie in Marokko!"

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>