V.l.n.r. Kevin Veraart, Annelies de Witte en wethouders Thomas Melisse en Jan Mollen bij de Actiekaart Oud Gastel.
V.l.n.r. Kevin Veraart, Annelies de Witte en wethouders Thomas Melisse en Jan Mollen bij de Actiekaart Oud Gastel. Foto: Claudia Koole

Sfeer moet terugkomen op Markt Oud Gastel

Door: Claudia Koole Algemeen

OUD GASTEL - De Markt in Oud Gastel heeft al lang niet meer de uitstraling van vroegere tijden waar het een ontmoetingsplaats was. De Actiekaart Oud Gastel van gemeente Halderberge zorgt voor een optimalisatie van de Dorpsstraat en Markt in dit dorp. Op de raadinformatieavond in 't Hart van Gastel werd inzicht gegeven in het proces dat doorlopen is. Met name de bomen en trottoirbanden roepen vragen op bij raadsleden.

"De evenementen moeten blijven plaatsvinden", uit Annelies de Witte. Ze wordt bijgestaan door wethouder Melisse: "Geen zorgen hierover. Welke variant er ook toegepast wordt, alle evenementen hebben plaats." Het houden van evenementen op de Markt in Oud Gastel is een terugkomend punt op de wensenlijst. Een onderzoek onder bewoners en ondernemers heeft uitgewezen dat de volgende vraag blijft staan: Wat is nu het plein van Oud Gastel?

Combinatiebezoek

De Witte: "Verschillende mensen hebben hierop een antwoord gegeven. Het voelt nu als verschillende delen. Je hebt niet meer de beleving en de gevoelsbinding. Er is een scheiding tussen Dirk van den Broek en 't Hart van Gastel bijvoorbeeld." De wensen van burgers en ondernemers zijn gebundeld. Buiten het feit dat evenementen behouden moeten blijven, moeten bezoekers langer op de Markt en in de omgeving gaan blijven. "De looplijnen moeten aantrekkelijker worden. Het combinatiebezoek moet versterkt worden."

Hittestress

Dit wordt visueel verbeterd met verschillende elementen. "We gaan gebruikmaken van kleurrijke beplanting, er komen bankjes, er worden borders gecreëerd waar altijd kleur aanwezig is en er worden volwassen bomen geplaatst voor beleving", legt De Witte uit. "We moeten mensen langer proberen vast te houden. Zo komt er ook een speel- en waterelement en wordt verlichting aangepast met een doorgaande route naar Oudenbosch." De bomen roepen vragen op. De huidige bomen aan de Markt worden verplaatst naar andere delen in Oud Gastel. Eén van de raadsleden in de zaal reageert: "Dat is toch een lachtertje als de huidige bomen worden verplaatst?" Wethouder Thomas Melisse verduidelijkte eerder al dat deze keuze is gemaakt om zo te zorgen voor meer groen op het plein. "Dat is een stuk sfeervoller dan alleen straatstenen. Als je momenteel op een grauwe dag in het centrum staat, is het een en al grijs wat je ziet. Door grote bomen te plaatsen, creëren we meer groen. Ook kiezen we voor laag groen wat 11 maanden in bloei staat."

Wateroverlast

De nieuwe volwassen bomen hebben niet alleen een functie voor verfraaiing. Het hoort bij het onderwerp klimaatadaptatie. De wortels van grote bomen nemen water op. Bij adaptatie wordt er rekening gehouden met de veranderingen van het klimaat en vinden aanpassingen plaats om de kwetsbaarheid van een samenleving te verminderen. Zo'n aanpassing is de wateroverlast in de Dorpsstraat en op de Markt. Kevin Veraart: "Er ligt nu een overrijdbare band. Dat wordt in de toekomst een trottoirband waarbij het water op de rijbaan zorgt voor minder wateroverlast bij mensen en hun woningen." Ook het onderwerp trottoirbanden roept een vraag op bij een raadslid: "Waarom wordt het niet vlak gemaakt op de Markt? Ik breek bijna m'n nek over trottoirbanden."

Parkeervakken

Een ander onderwerp dat speelt bij de Actiekaart Oud Gastel zijn de parkeervakken. In de huidige situatie zijn er 29 parkeervakken. Er worden drie scenario's geopteerd met 39, 19 en de huidige 29 parkeerplaatsen. Veraart: "Er is een hoge parkeerdruk en er wordt hard gereden. De rijbaan wordt versmald. Er komen bredere trottoirs en bredere parkeervakken." De variant om 29 parkeervakken te behouden heeft de voorkeur. Wethouder Melisse is blij met deze variant. "Dit is een oplossing die niet gauw mogelijk is. Meer groen én per saldo evenveel parkeerruimte, in dit geval zelfs twee extra vakken. Hier kunnen we dan ook alleen maar blij mee zijn." Andere onderdelen in de actiekaart zijn het terugdringen van de leegstand van 13 procent naar 8 procent in 2023,het ondergronds maken van het milieupark en het creëren van een terras.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief