Jeanette van den Broek lost Johan van Meer af als voorzitter van ZLTO-Halderberge.  Foto: Johan Wagenmakers
Jeanette van den Broek lost Johan van Meer af als voorzitter van ZLTO-Halderberge. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

ZLTO-Halderberge gaat zaken anders aanpakken

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Onlangs heeft de 52-jarige Jeanette van den Broek uit Oud Gastel de voorzittershamer van ZLTO-Halderberge van Johan van Meer uit Bosschenhoofd overgenomen. Aan Kuivezand, net voorbij de rotonde, runt zij samen met haar man, een varkenshouderij. Als eerste vrouwelijke voorzitter wil zij graag meer bekendheid voor deze agrarische organisatie en voor de activiteiten waar deze zich mee bezighoudt. Daartoe zijn een aantal commissies opgericht en een drietal projecten opgestart.

De Zuidelijke Land-en tuinbouw Organisatie (ZLTO) is in januari 1999, uit het samengaan van de voorlopers Christelijke Boeren-en Tuindersbond (CBTB) en Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB), ontstaan. De agrarische organisatie bestrijkt een gebied van Zeeland, Noord-Brabant en een gedeelte van Gelderland. Op lokaal niveau wordt ZLTO aangestuurd door afdelingen. Zo is de afdeling Halderberge ontstaan uit het samenvoegen van de NCB's van Hoeven, Oudenbosch en Oud Gastel.

Algemeen belang

"ZLTO-Halderberge kent momenteel zo'n 80 leden die zelf een agrarische bedrijf hebben, ongeveer 40 medeverantwoordelijken en zo'n 25 zogenaamde sympathisanten vanuit de agribusiness," zegt nieuwbakken voorzitter Jeanette van den Broek. "NCB en zijn opvolger ZLTO zijn ooit opgericht om het algemeen belang van de agrariërs te behartigen en om op sociaal gebied wat te organiseren," merkt Johan van Meer als afgetreden voorzitter op. Beiden zijn zich bewust van de redelijke onbekendheid van de organisatie bij de buitenwereld. Om te duiden waar ZLTO voor staat en wat de plannen zijn, zijn ze er eens goed voor gaan zitten. "Wij praten met het waterschap en de gemeente om zaken lokaal voor elkaar te krijgen en zijn er niet voor het individueel belang."

Stikstof

De huidige stikstof-problematiek is uiteraard ook binnen ZLTO-Halderberge een belangrijk issue. "Alle leden zijn vrij om de keuze te maken om te staken en om aan allerlei acties mee te doen of niet. De ZLTO onderschrijft de noodzaak, maar zet vol in op lobby en belangenbehartiging. Zelf ben ik twee keer in Den Bosch geweest en heb daar met statenleden gepraat. Vooral de eerste actie was geweldig. Boven op een viaduct staand en al die tractoren voorbij zien komen. Kippenvel. Trots," vertelt Jeanette. "De boer is opgevoed met: 'hoe méér mest op het land, hoe beter het groeit', maar nu moeten we aan zoveel eisen voldoen dat alles in de verdrukking komt," vult Johan aan.

Nieuwe weg

Door een tekort aan nieuwe bestuursleden, is ZLTO-Halderberge min of meer noodgedwongen een nieuwe weg ingeslagen. "Door het instellen van commissies hopen wij meer leden bij de dagelijkse gang van zaken te betrekken en stappen ze wellicht er wat makkelijker in dan in een bestuur," hoopt Jeannete. Voorlopig zijn er vier commissies opgericht: ruimtelijke ordening, water, contact met de Economische Koepel Halderberge (EKH) en activiteiten (zoals pr, kerstpakketten en samenkomsten). "Tevens werken we nu met een app-groep, waardoor we als bestuur onze leden makkelijker en sneller bereiken. Vooral jongeren hebben daarbij onze aandacht, zij zijn toch de beoogde bedrijfsopvolgers en hebben vaak een duidelijke toekomstvisie."

Projecten

Vanuit de EKH heeft ZLTO-Halderberge geld ontvangen voor een drietal projecten. Om de schooljeugd kennis te laten maken met de vele kanten van het boerenbedrijf is het project klasseboeren opgestart. "Dit is een landelijk project waarbij agrariërs zich aan kunnen melden waarna ze, na het volgen van een cursus, scholieren ontvangen en een rondleiding geven op hun eigen bedrijf, wat op dat moment ook aansluit bij hun lesprogramma." Een tweede project is een blijvende fietsroute met bankjes en borden met tekst en uitleg over het betreffende agrarisch bedrijf in de buurt van het bankje. "Daarbij maken we gebruik van een al bestaande fietsroute, dat was het makkelijkst. Deze bedrijven hoeven trouwens niet per se lid van de ZLTO te zijn hoor. We kijken hoe het loopt en kunnen dan nog uitbreiden." De vijf-jaarlijkse fietstocht langs vier bedrijven op 1 juni aanstaande (tweede pinksterdag), is het derde project wat op stapel staat. "Op deze manier kunnen we als organisatie meer van ons laten horen en meer naar buiten treden," zeggen Jeanette en Johan tot slot.

Impressie van de Oogstdankviering van de ZLTO op de Meeshoeve in 2008. Foto: ZLTO


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief