Hoevense Scouting Maria Goretti laat zich niet uit het veld slaan door Corona

HOEVEN - Alle sportverenigingen liggen stil. Clubhuizen zijn dicht en wedstrijden zijn afgelast. Maar Scouting Maria Goretti zou Scouting Maria Goretti niet zijn als ze op bijzonder creatieve wijze tóch voor geweldige invulling aan deze bijzondere situatie zouden geven. Binnen no time werd een soort Iscout opgezet, zodat de scoutingleden én hun gezinsleden toch lekker aan de slag kunnen. De video's en foto's van de opdrachten worden fanatiek op Facebook gedeeld waardoor het enthousiasme alleen maar toeneemt.


Debby Santbergen-Koevoets uit Hoeven maakt onderdeel uit van de leiding van Scouting Maria Goretti. Al snel werd besloten om een streep door de bijeenkomsten te zetten. "Op het moment dat wij hoorden dat er zo veel mogelijk social distancing diende plaats te vinden, hebben we vrij snel besloten om geen fysieke clubs meer te draaien. Dat voelde niet goed. Ook Scouting Nederland kwam met dit advies."

Logeerweekend

Helaas betekende dat voor de welpenjongens (7-11 jaar) dat hun logeerweekend op het Honk niet door kon gaan. Ze zouden geïnstalleerd worden en daarmee officieel lid worden van de scouting en insignes op hun blouse krijgen. "Dat hebben we helaas ook moeten uitstellen. Ook hebben we inmiddels te horen gekregen dat de regionale scoutingwedstrijden (RSW),een weekend waar onze scouts (11-15 jaar) elk jaar aan deelnemen is afgelast:", vertelt Debby.

Internetgame

Het bestuur van Scouting Maria Goretti koos ervoor om actief te blijven voor haar leden. "Al vrij snel ontstonden er op onze groepsapp geluiden of we niet iets digitaals kunnen doen nu onze jeugd niet kan komen. Het idee ontstond om een soort Iscout te doen voor de weken dat de kinderen niet naar de club konden komen." Iscout is een jaarlijks evenement voor scouts boven de 16, waarbij ze via een internationale internetgame allerlei opdrachten krijgen die veel creativiteit en teambuilding vragen van de groep. "We bleken niet de enige groep die dit idee had, want al snel zagen we op diverse scoutinggerelateerde sociale media dat meerdere groepen dit idee hadden. Binnen scouting is het normaal om ideeën te delen, waardoor de bron om uit te putten heel groot is."

Hostjietonia

Inmiddels zijn er voor alle speltakken digitale opkomsten bedacht. "Voor onze jongste speltak, de Bevers (jongens/meiden van 5 tot 7 jaar) komt er een soort bingokaart, waar alle bewoners uit Hotsjietonia op staan. Hostjietonia is het dorp waar de bevers elke week gaan spelen en elk van de 11 bewoners heeft zijn eigen specialiteit. Elke bewoner geeft opdracht voor 1 activiteit voor de Bevers om thuis te doen. Keet Kleur heeft een knutselopdracht, Steven Stroom heeft een echte scoutingactiviteit in petto en ze kunnen proefjes doen met professor Plof. Deze 11 activiteiten kunnen ze gewoon in hun eigen tijd doen samen met papa en mama", legt de Hoevense uit.

Groepsapp

Ook aan de Welpen is gedacht. Zij krijgen tijdens clubtijd (dinsdag en donderdagavond) een lijst met opdrachten waarvan ze er zoveel mogelijk moeten voltooien. Bijvoorbeeld: Bedenk een rijmpje van vier zinnen over de welpen, maak een kleurentekening van Shanti, kom in beeld met al je kleren binnenstebuiten aan of kleed een standbeeld of tuinkabouter aan met je scoutingblouse en das. Voor iedere opdracht valt een punt te verdienen. Je bewijst dat je aan de opdracht voldaan hebt door een filmpje of foto te delen in de groepsapp. "De eerste activiteit heeft dinsdagavond plaatsgevonden en was een groot succes. Niet alleen de kinderen maar complete gezinnen waren fanatiek met de opdrachten bezig, met fantastische leuke filmpjes en foto's als resultaat", vertelt Debby enthousiast.

Speciaal insigne

Ook voor de Scouts (10-14 jaar) en Explorers (15-18 jaar) worden op dit moment Iscout programma's in elkaar gezet door de leiding. Ook zij zullen met wat ingewikkeldere, maar zeker ook leuke opdrachten aan het werk gezet worden thuis. Er wordt inmiddels geregeld dat er een speciaal insigne (voor op je blouse) komt. "Dit is natuurlijk zo'n unieke gebeurtenis; dat verdient een eigen insigne: het Stay@home2020 insigne", vindt Debby.

Warm en open

Ook is bekend geworden dat er een speciale editie van de JOTI zal zijn op 3 en 4 april. Deze Jamboree on the Internet is een wereldwijde online activiteit tussen alle scouts uit de 171 landen waar scouting is. Een zeer bijzondere connectie tussen alle scouts over de hele wereld, waarbij tijd is voor leuke dingen, maar ook zeker om het gesprek aan te gaan met elkaar en te leren van elkaar. Hoewel we altijd wel bekend staan als warme, open en solidaire club, is dit in deze moeilijke tijd heel zichtbaar. Iedereen is betrokken er is alle begrip vanuit ouders en leden. "De kracht binnen scouting is dat er wordt meteen gedacht in allerlei mogelijkheden in plaats van beperkingen. Met zijn allen de schouders eronder. We blijven zeker actief met het ontwikkelen van allerlei clubs op afstand voor zolang deze periode duurt. En zullen waar mogelijk deze via onze Facebookpagina (scouting Maria Goretti Hoeven) ook toegankelijk maken voor niet leden van onze groep", zo besluit Debby.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES