Slechts voor € 15 maak je iemand met een eetstoornis blij met deze rijkelijk gevuldeRecovery Box.
Slechts voor € 15 maak je iemand met een eetstoornis blij met deze rijkelijk gevuldeRecovery Box.

Hoevense Miriam van Oorschot zorgt voor lichtpuntje voor mensen met een eetstoornis

Door: Stefanie de Beer Algemeen

HOEVEN – Terwijl het coronavirus om zich heen grijpt en overal angst zaait, staan er landelijk en lokaal helden op die de crisis met evenveel vuur bestrijden. Door bijvoorbeeld initiatieven te ontplooien die mensen op de been houden. Miriam van Oorschot is zo'n held, hoewel ze zichzelf nooit zo zou noemen. Deze 19-jarige bescheiden jongedame weet uit ervaring hoe eenzaam mensen met een eetstoornis zich kunnen voelen en al helemaal nu contact met elkaar ontmoedigd wordt. Zij bedacht een middel om hen een hart onder de riem te steken: de Recovery Box…

DOOR ELS ROMMERS

Het initiatief ontwikkelde Miriam al in 2018, maar de urgentie om juist in deze tijd van toenemende eenzaamheid de Recovery Box onder de aandacht te brengen, is groter dan ooit. Deze goed gevulde doos is bedoeld voor mensen met een eetstoornis of gezinnen die daarmee te maken hebben. Zelf is Miriam herstellende van een eetstoornis en als geen ander weet zij op hoeveel onbegrip je dan kunt stuiten en hoe diep je in de put kan raken. "Het is alsof je uit twee personen bestaat, je eigen-ik en iemand die je bij je draagt, maar die je helemaal niet bij je wílt hebben", omschrijft ze openhartig.

Taboe doorbreken
Desgevraagd wil Miriam er wel iets over vertellen, juist om het taboe te doorbreken, zodat er meer begrip komt voor mensen met een eetstoornis. "Want vaak wordt er dan gezegd: stop er maar een stuk taart in, dan is het zo opgelost, maar zo werkt het niet", legt Miriam uit. "Eigenlijk verhult het altijd een onderliggend probleem. Dat kan van alles zijn, bij mij was het diepgewortelde onzekerheid. Door heel weinig te eten, schakelde ik mijn angsten uit en had ik in elk geval controle over dát deel. Bij Isa Power vond ik professionals, die overigens allemaal tevens ervaringsdeskundigen zijn, die mij verder konden helpen."

Effectieve therapie
Miriam doelt op de organisatie die is opgericht door Isabelle Plasmeijer en die inmiddels al 20 vestigingen door heel Nederland heeft. "Ik werd gekoppeld aan een coach waar ik twee keer per week gesprekken mee had en bij wie ik 24/7 terecht kon. Eindelijk had ik niet meer het idee dat ik alleen stond in mijn strijd met mezelf én met mijn omgeving. Naast alle onbegrip waar je tegenaan loopt, merk je namelijk ook hoe ongerust je omgeving zich over je maakt en dat wil je niet. Door mijn therapie zag ik weer licht aan het einde van de tunnel. De weg naar herstel was ingeslagen. Daarbij merkte ik hoe belangrijk het was om zingeving in mijn leven te creëren. Toen ontstond mijn idee voor de Recovery Box."

Recovery Box
"Dit zijn boxen die wij namens een geliefde, familielid, vriend of kennis bij iemand bezorgen die een eetstoornis heeft. Ze zijn bedoeld om hen te laten weten dat er aan hun gedacht wordt, dat er om hen gegeven wordt. Juist nu is dat extra hard nodig, vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus. Sommigen die opgenomen zijn bijvoorbeeld hebben alleen contact met hun dierbaren via de telefoon of video. Dat is natuurlijk hartverscheurend. Zo'n box doet dan heel veel. We hebben boxen in verschillende thema's: creatief, lezen, beauty en ontspanning. En sinds kort is er ook de familiebox, waar spulletjes in zitten waar het hele gezin van kan genieten."

Steuntje in de rug
De box kost € 15 en is rijkelijk gevuld met food- en non-foodartikelen. "Sponsoren die hier aan mee willen werken, zijn meer dan welkom", doet Miriam een oproep. "Gesteund in mijn actie door Isa Power en samen met mijn ouders die altijd achter mij zijn blijven staan, pak ik de doos mooi in en zorg voor de verzending. Mocht je dit project toch willen steunen en niemand kennen met een eetstoornis, dan kun je een box doneren. Wij zorgen er dan voor dat iemand, die dat steuntje in de rug heel goed kan gebruiken, die ontvangt. Want alle beetjes helpen, zeker nu!" 

De doos kan besteld worden via: recoverybox@isapower.nl of via https://isa-power.nl/recovery-boxes

 

Miriam van Oorschot zorgt er persoonlijk voor dat iedere Recovery Box bij de juistepersoon terechtkomt.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief