Afbeelding

Kevin Laros loopt marathon door Halderberge

Door: Vera de Geus Algemeen

OUDENBOSCH - Kevin Laros (34) uit Oudenbosch, opgegroeid in Stampersgat, was al maanden keihard aan het trainen om deel te nemen aan de Marathon van Rotterdam. De jubileumeditie zelfs, want de marathon stond aan de vooravond van haar 40e editie. Kevin was er helemaal klaar voor, maar ineens was daar corona en werd er een dikke streep door de wereldberoemde duurloop gezet. Kevin besloot dat zijn maandenlange voorbereidingen niet voor niets hoefden te zijn en stippelde een route van exact 42.195 meter uit in Halderberge.

Kevin is een sportieve man en loopt sinds ongeveer vijf jaar regelmatig hard. "Ik loop normaal gesproken een tot twee keer per week" vertelt hij. Eerder liep hij al de tien kilometerloop in Etten-Leur en bij de opening van de rondweg in Oudenbosch was hij van de partij. "Dat was ook tien kilometer."

Mooiste van Nederland
Hij legde de lat dan ook meteen hoog door zichzelf de Marathon van Rotterdam als doel te stellen. Ruim 42 lange kilometers. "Ik wilde sowieso ooit een keer een marathon lopen. Er wordt gezegd dat de Marathon van Rotterdam de mooiste is van Nederland, zeker qua entourage. Dat wilde ik dus wel eens meemaken!', vertelt de Oudenbosschenaar.

Schema
Hij besloot een 14 km-schema te volgen. "Daarbij train je vooral op marathonhartslag en loop je, zoals de naam al aangeeft, nooit meer dan veertien kilometer. Gedurende de periode van 100 dagen train je dan vier keer per week." Afgelopen zondag was de dag van de Marathon van Rotterdam.

Entourage
Kevin was er klaar voor, maar enkele weken geleden werd al bekend dat het grootschalige evenement afgelast werd. "Logisch! Maar enorm balen van de intensieve trainingsuren, maar de organisatie kon natuurlijk niet anders", zegt Kevin. "Al vrij snel had ik het idee om toch een marathon te lopen, maar dan door alle vijf de kernen van de gemeente Halderberge! Ik wist dat het zeker zwaarder worden dan in Rotterdam, omdat je de hele entourage en sfeer mist maar ook de aanmoediging van al het publiek langs de route."

Man met de hamer
Dat bleek ook het geval, maar hij volbracht zijn missie. Na 3 uur, 49 minuten en 44 seconden zat de marathon door Halderberge erop. "We zijn vroeg gestart. Om 9.30 uur. Hierdoor heb ik een groot deel van de marathon af kunnen leggen met een prettige temperatuur. Echter merkte je het laatste uur wel dat het warmer werd. Ik had genoeg water bij me om het vocht aan te vullen! Ik heb het zeker wel moeilijk gehad. Vooral de laatste tien kilometers waren echt zwaar. Ik denk dat ik de man met de hamer wel drie keer ben tegengekomen', zegt hij lachend. Kevin maakte de route zo dat hij langs de huizen van familieleden liep. "Zij konden live mijn locatie volgen zodat ze precies wisten waar ik was en zij mij aan konden moedigen op het moment dat ik er voorbij kwam! Tijdens de gehele route heeft Jordy van Bodegraven mij al fietsend bijgestaan, voorzien van de nodige koolhydraten, vocht en morele steun! Wat ook erg prettig was, was dat er gedurende de hele route afwisselend iemand met me meeliep. Verder stonden verspreid over de route vrienden om mij nog eens extra aan te moedigen! Echt heel erg top!"

25 oktober
En toen was daar de finish. Hoe dat voelde? "Ein-de-lijk. Wat was ik blij dat het was gelukt... wat waren die laatste kilometers zwaar maar het voelde fantastisch!", zegt hij direct na afloop.

Ondanks dat Kevin nog niet hersteld is van de roofbouw op zijn lichaam, twijfelt hij geen moment om te antwoorden op de vraag of hij nu nog steeds de Marathon van Rotterdam wil lopen die inmiddels gepland staat voor 25 oktober. "Hiervoor sta ik al ingeschreven samen met een vriend dus de bedoeling is zeker wel dat we die nog steeds gaan lopen!" 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief