Vader en zoon Jan en Joost Dommisse proosten op hun familiebrouwerij 't Meuleneind. Foto: Johan Wagenmakers
Vader en zoon Jan en Joost Dommisse proosten op hun familiebrouwerij 't Meuleneind. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

Hoe is het met de brouwerij van de familie Dommisse?

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN - In een nieuwe serie artikelen gaan we nog eens langs bij mensen die een droom hadden, altijd actief in de samenleving stonden, een passie volgden of om een andere reden aandacht hebben gekregen in de Halderbergse Bode. In het eerste deel nemen we nog eens een kijkje bij de familie Dommisse, die destijds op hobby-matige wijze brouwerij 't Meuleneind zijn begonnen en het Halderbergs bier hebben geïntroduceerd.

Met veel enthousiasme is de familie Dommisse enkele jaren geleden begonnen met het brouwen van hun eigen bier. Jan en Lia Dommisse en hun kinderen Joost en Moniek waren, naast hun vaste baan, voornamelijk bezig met het brouwen en verkopen van bier. Vader en zoon volgden een brouwcursus, maakten proefbrouwsels, werden lid van een amateurbierbrouwersvereniging en 'knutselden' van lieverlee met recepten enkele smaakvolle biertjes in elkaar die de namen Halderbergs Blond, Dubbel, Tripel en Weizen meekregen. Het aanschaffen van een installatie was veel te duur, dus werd het bier bij derden gebrouwen. Toch was er destijds een wens om als het enigszins kon een brouwerij aan huis in te richten. "Onze dromen zijn werkelijkheid geworden," zeggen ze nu.

Installatie

In september 2019 hebben ze namelijk definitief besloten om van hun hobby hun werk te maken. Jan heeft zijn baan bij een staalconstructiebedrijf opgezegd en Joost is gestopt als vrachtwagenchauffeur. Het doorlopen van de nodige procedures en vergunningen duurde een kleine twee jaar, maar toen stond niets het installeren van een eigen brouwerij aan huis meer in de weg. Op internet werd gezocht naar een goede tweedehands installatie. Deze werd uiteindelijk in Estland gevonden. "Daar hebben we een complete brouwerij-inrichting gekocht. Eigenlijk een bestaande brouwerij overgenomen, inclusief alle vergisters, een volautomatische bottleline en recepten," vertellen Jan en Joost. "Afgelopen november hebben we daar ter plekke proef gedraaid en de koop gesloten. In februari hebben we alles opgehaald, zélf gedemonteerd en hier in onze schuren weer opgebouwd, waarna we op 13 maart onze eerste brouwdag hebben gehad."

Taken

"Alles doen we nu zelf, inclusief het bezorgen. Op deze manier weten we precies waar ons bier blijft en is er telkens een contactmomentje." De taken binnen het familiebedrijf zijn daarbij goed verdeeld. Jan is dé brouwer: "daarbij tover ik water in bier om," lacht hij. Joost doet naast brouwen de PR en marketing en dochter Moniek houdt de webshop en social media bij. "En mijn vrouw Lia helpt waar ze kan," vult Jan aan. In de loop der jaren heeft de brouwerij een groot aantal vaste klanten aan zich weten te binden zoals supermarkten, slijterijen en horecabedrijven. Maar ook particulieren weten de weg steeds vaker te vinden. "Ons assortiment is sterk uitgebreid. We leveren nu zelfs ook bier wat in whiskey,- rum,- cognac- of andere drankvaten is gerijpt. We brouwen nu tevens voor kleinere brouwerijtjes en maken bier voor eigen merken van café's en supermarkten. We geven workshops, proeverijen en staan op bierfestivals. Uiteraard hebben we nu ook last van de coronacrisis, maar de terugval van de horeca wordt gecompenseerd door meer online-verkopen en meer afname door de supermarkten," laten ze verder weten.

Duurzaam

Ook qua duurzaamheid is de brouwerij aan de tegenwoordige eisen aangepast. "Onze installatie beschikt over een warmte-terugwin-systeem, we hebben zonnecollectoren en de mout gaat naar de koeienboer," verklaart Joost. "Als je niet van schoonmaken houdt moet je geen brouwerij beginnen," meent Jan. "Je bent namelijk constant bezig om de boel zo hygiënisch mogelijk te maken. Voordat we kunnen brouwen zijn we zeker twee uur bezig met het poetsen en schoonmaken van de installatie." Verdere toekomstplannen zijn ondertussen ook in de maak. "Ik kom van een boerderij. De gebouwen zijn verkocht, maar mijn broer en ik hebben nog steeds de landerijen. Straks wil ik dat we ons eigen graan gaan verbouwen. Dan zijn we een kleinschalige brouwerij waarbij de cirkel gesloten is en we alles in eigen beheer doen," vertelt Jan tot slot.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief