korfdraagster van de Yoruba-stam uit Nigeria.
korfdraagster van de Yoruba-stam uit Nigeria. Foto: Ab Naeyé

Yoruba-beeld centraal in Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Elke maand stelt het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch een bijzonder object in de schijnwerpers. Deze maand: de Yoruba korfdraagster.

In meer dan vijftig landen wordt jaarlijks (sinds 1991) op 5 mei de Dag van de Vroedvrouw gevierd. Op deze dag worden verloskundigen in het zonnetje gezet. In Nederland wordt dat een beetje overschaduwd door de herdenking van de bevrijding in 1945.

Vroed- en kraamvrouwen krijgen in alle culturen vanouds speciale aandacht. In Nigeria – tot 1951 een Britse kolonie – is dat niet anders. Bij de Yoruba-stam kregen kraamvrouwen op een speciale wijze ondersteuning gedurende de tijd dat ze niet konden werken. Bij de ingang van de hut werd tijdens de geboorte van een kind een beeld geplaatst van Kabila, dochter van de geest. Kabila beschikte over een korfje met een deksel. Verwacht werd dat men een kleine financiële bijdrage in de korf deed, bestemd voor de kraamvrouw.

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum heeft zo’n beeld, afkomstig uit de collectie van Afrika-kenner Ab Naeyé. Het is een houten beeld met zwart patina, zeventig centimeter hoog en ongeveer zeventig jaar oud.

Kenmerkend is de hoog opgewerkte haarstijl met een centrale kam van haar. Op de rug bevindt zich een voorwerp waarvan de betekenis niet duidelijk is. De haren, de littekentatoeages, de halsband en de armbanden, het vlechtwerk van de mand en verdere decoraties zijn met grove, evenwijdige, gebroken en gekruiste lijnen inkervingen aangegeven.

Gesloten

Ook het NVMO ontkomt momenteel niet aan de sluitingsmaatregelen. De komende weken zijn de collecties nog niet te zien, dus ook de Yoruba korfdraagster niet. Gelukkig spreekt de foto voor zich. En een troost: het beeld is permanent is te zien in de Afrikazaal, dus zodra het weer kan, is het bij een bezoek van dichtbij te bewonderen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief