Op korte termijn hoeven inwoners van Halderberge blik niet meer apart in te leveren bij de glasbak.
Op korte termijn hoeven inwoners van Halderberge blik niet meer apart in te leveren bij de glasbak.

Blik inleveren mag voortaan niet meer bij de glasbak

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - Op korte termijn hoeven inwoners van Halderberge blik niet meer apart in te leveren bij de glasbak. Kroonkurken, frisdrankblikjes en conservenblikken. Ze kunnen voortaan gewoon in de zak met plastic afval die eens in de twee weken wordt opgehaald aan huis. Dan zijn de glasbakken alleen nog maar voor het weggooien van gekleurd en wit glas. Halderberge besluit dit aan de hand van landelijke richtlijnen en hoopt het inwoners op deze manier makkelijker te maken om afval te scheiden.

DOOR VERA DE GEUS

Sinds 1 januari 2014 hebben de inwoners van de gemeente Halderberge te maken met Diftar. Iedereen betaalt een vast bedrag aan afvalstoffenheffing. Daarnaast wordt precies bijgehouden hoe vaak een huishouden de containers aanbiedt. Aan de hand daarvan stijgt het bedrag. Op die manier betaalt de vervuiler, is de gedachtegang. Degenen die hun afval op de juiste manier scheiden, worden daarvoor beloond in de vorm van lagere kosten.

Beter scheiden

Volgens landelijke doelstellingen moet de gemeente Halderberge op korte termijn uitkomen op 125 kilo afval per persoon per jaar. De gemeente zet dan ook alles op alles om dat te bereiken. Als het aan Halderberge ligt, zet ze op termijn zelfs in op 100 kilo per jaar. Dankzij de invoering van Diftar is ze al een eind op weg. Zeker omdat sinds een kleine zes jaar ook plastic verpakkingsafval en drankkartons huis aan huis opgehaald wordt. Dat leidde alleen al in het eerste jaar tot een gigantische toename van recyclebaar verpakkingsmateriaal.

Pilot

Precies een jaar geleden werden de bestaande glascontainers aangepast, zodat deze een part compartiment voor blik kregen. Volgens wethouder Hans Wierikx kon er door middel van een paar aanpassingen nog beter afval worden gescheiden. "Bovendien is blik een afvalstroom die geld oplevert", zo wist hij te vertellen. Samen met andere Saver-gemeenten is destijds gekeken hoe blik, dat ook nog eens geld oplevert voor de gemeente, apart ingezameld kon worden. De gemeente Roosendaal had eerder al een pilot gehad waarbij blikafval in de glascontainer kon. Daarbij zijn de glasstromen groen en bruin samengevoegd tot bont glas, zodat er ruimte was voor blik. De resultaten hiervan waren positief. Om die reden werden een jaar geleden ook de glascontainers in Halderberge omgebouwd, zodat blik apart ingezameld kon worden. De drie vakken waar je wit, groen en bruin glas inlevert, bleven bestaan. Alleen groen en bruin glas werd samengevoegd. Voor het afvalverwerkingsproces was het namelijk alleen noodzakelijk dat helder glas gescheiden werd gehouden. Daarmee kwam een compartiment vrij en die werd ingezet voor blik.

Stickers

Aan deze inzamelwijze komt nu een einde, zo laten de gemeente Halderberge en Saver weten. Binnenkort kan blik namelijk apart ingeleverd worden. Blik mag voortaan namelijk bij plastic en drankenkartons! "Om het inwoners gemakkelijker te maken is nu besloten het blik voortaan samen met het plastic verpakkingsafval en de drankenkartons in te zamelen. Deze drie stromen worden bij de afvalverwerker van elkaar gescheiden, om vervolgens gerecycled te worden tot nieuwe producten", zo legt men uit. "Binnenkort kan er dus geen blik meer in de glasbak. Dan zijn de glasbakken alleen nog maar voor het weggooien van gekleurd en wit glas. De bakken worden opnieuw bestickerd. Het is vanaf dan niet meer mogelijk om blik in de glasbak te gooien. [l]

Wat mag bij het blikafval?

Lege (fris)drankblikjes
Lege conservenblikken
Lege honden/kattenvoerblikken
Lege soep- en groenteblikken
Lege limonadesiroopblikken
Kroonkurken (van flesjes bier/fris)
Deksels van potjes



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief