In oktober 2017 werd de Happy Street-pilot afgetrapt bij het Thomashuis.
In oktober 2017 werd de Happy Street-pilot afgetrapt bij het Thomashuis. (Foto: Peter Braakmann)

De Fenkelstraat en Professor van Ginnekenstraat worden Happy Streets

OUDENBOSCH - De Fenkelstraat en Professor van Ginnekenstraat in Oudenbosch zijn bijna omgetoverd tot Happy Streets. De gemeente Halderberge wil door middel van dit project de sfeer in de straten verbeteren, evenals de verkeersveiligheid en de leefbaarheid. Het idee blijkt even simpel als doeltreffend: door het toevoegen van elementen aan de straat die ontmoetingen (na de corona-periode) aanmoedigen, de straten een vrolijke uitstraling geven en het nodige groen, krijgen de straten een flinke upgrade. De Fenkelstraat en Professor van Ginnekenstraat zijn niet de eerste Happy Streets in Halderberge. In oktober 2017 werd bij het Thomashuis in Oudenbosch de openbare ruimte al opgevrolijkt in de kader van dit project.


Halderberge krijgt meer Happy Streets! Happy Streets is een methode om samen met inwoners aan de leefbaarheid op straat te werken. Met verplaatsbare bloembakken, bankjes, speeltoestellen, fietsenrekken en andere elementen wordt de buitenruimte opnieuw ingericht.

Thomashuis

In oktober 2017 werd de Happy Street-pilot afgetrapt. Toen werden bij het Thomashuis in Oudenbosch bakken geplaatst en paden geschilderd om de snelheid uit het voorbijkomend verkeer te halen. Als de nieuwe inrichting een succes zou zijn, zouden definitieve maatregelen aangebracht worden.

Gezelligheid

Happy Streets zorgt voor bijzonder positieve reacties. De vrolijke kleuren, de uitdagende elementen en het feit dat deze er indirect voor zorgen dat mensen langzamer rijden én zij zuiniger zijn op de buitenruimte, heeft de gemeente Halderberge doen besluiten meerdere straten in Halderberge aan te pakken volgens dit concept.

Daarbij ligt de focus op de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de winkelstraten, omdat dat de plekken zijn waar veel inwoners van Halderberge regelmatig te vinden zijn. 'Happy Streets is een concept, waarmee vandaag de straat van morgen wordt getoond. Samen met inwoners, ondernemers en gebruikers worden plannen gemaakt om de openbare ruimte anders in te richten. Met de inzet van losse elementen, zoals bankjes, bomen, haagjes en fietsrekken passen we de straat aan. Hierdoor ontstaat er niet alleen meer groen en gezelligheid. Ook verminderen we het verharde oppervlakte, waarmee we denken aan de duurzame toekomst van de straat", zo legt de gemeente uit.

Geveltuinen

Voor nu wordt het concept Happy Streets ingezet in de Fenkelstraat en Professor van Ginnekenstraat in Oudenbosch. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart. De bestaande bomen worden weggehaald. Kort daarop werd gestart met het plaatsen van de plantenbakken met beplanting, fietsbeugels en de aanleg van geveltuinen.

De werkzaamheden worden naar verwachting in de week van 25 mei afgerond. 

Happy Street

Happy Streets is van oorsprong een beweging van verschillende Rotterdammers die zich inzetten voor inclusieve, duurzame mobiliteit en beter gebruik van publieke ruimte. Happy Streets inspireert om anders te denken over hoe we willen leven, reizen, bewegen en ontmoeten.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>